x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Americanii pregătesc un sistem de supraveghere cosmică pentru protecţia împotriva viitoarelor impacturi

Americanii pregătesc un sistem de supraveghere cosmică pentru protecţia împotriva viitoarelor impacturi

22 Feb 2013   •   13:14
Americanii pregătesc un sistem de supraveghere cosmică pentru protecţia împotriva viitoarelor impacturi
Sursa foto: nasa.gov

După ce asteroidul 2012 DA14 a trecut cel mai aproape de Terra şi un meteorit a lovit orasul Celiabinsk din Urali a devenit clar de ce unii oameni de ştiinţă sunt atenţi la pericolul potenţial pe care îl constituie obiectele venite din spaţiu. O echipă de astronomi de la Universitatea din Hawaii dezvoltă un sistem de avetizare pentru prevenirea impacturilor surpriză, relatează Huffington Post citând space.com.

Este aşteptat ca noul Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) să fie funcţional în 2015. ATLAS constă din 8 mici telescoape echipate fiecare cu camere foto de 100 megapixeli. Telescoapele vor fi instalate pe unul sau doi munţi din insulele Hawaii.

Se aşteaptă ca sistemul să poată avertiza cu o săptămână înainte venirea unui asteroid cu un diametru de 45 metri şi cu trei săptămâni înainte un asteroid de 137 de metri (la această dimensiune piatra spaţială ar putea să şteargă de pe faţa amântului o întreagă ţară).

"Am avea timp suficient pentru a evacua oamenii, să luăm măsuri pentru protejarea clădirilor şi a infrastructurii şi să fim în alertă pentru  tsunami în cazul în care asteroidul ar cădea în ocean" a declarat astronomul John Tonry de la Universitatea din Hawaii.

În Celiabinsk meteoritul avea un diametru de 17 metri şi a explodat la mare înălţime în atmosferă şi cu toate acestea unda de şoc a afectat o suprafată foarte mare rănind aproape 1.200 de oameni.

ATLAS va scana cerul de două ori pe noapte pentru a detecta orice obiect care ar putea constitui o ameninţare.

Proiectul ATLAS va primi o finanţare de 5 milioane de dolari de la NASA. Este prevăzut ca ATLAS să observe de asemeni şi planete pitice, expoziile supernovelor şi alte obiecte cosmice aflate la mare distanţă.

×
Subiecte în articol: ATLAS meteorit asteroid coliziune