x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amnesty International acuză primarul din Baia Mare şi Guvernul României de discriminare împotriva romilor

Amnesty International acuză primarul din Baia Mare şi Guvernul României de discriminare împotriva romilor

28 Aug 2011   •   08:22
Amnesty International acuză primarul din Baia Mare şi Guvernul României de discriminare împotriva romilor

Organizatia pentru sprijinirea drepturilor omului, Amnesty International, il acuza pe primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches de discriminare si abuz impotriva romilor, dupa ce acesta a declarat pentru eMaramures.ro ca se pregateste sa evacueze si sa darame locuintele ocupate ilegal de cateva sute de romi din oras.

'Cel tarziu saptamana viitoare vom demara actiunea de eliminare a celor de pe Craica, de pe Pirita, din Ferneziu, chiar de pe Horea, care nu sunt din Baia Mare si locuiesc ilegal in municipiul nostru. Numarul e de ordinul sutelor. Daca noi ne asumam acest cost social al pungilor de saracie - multi romi sau persoane defavorizate care primesc ajutoare - nu cred ca mai trebuie sa ii primim si pe cei din afara orasului', a declarat Chereches pentru eMaramures.ro in urma cu o saptamana.

Acesta a adaugat ca dupa evacuare, cladirile in care romii locuiesc vor fi demolate. 'In secunda doi se va face si demolarea imobilului provizoriu in care locuiesc', a spus Catalin Chereches.

'Din nou, autoritatile din Romania discrimineaza in mod deschis membrii comunitatii rome', a declarat vicepresedintele diviziei europene a Amnesty International, Jezerca Tigani, dupa ce a aflat de intentia primarului din Baia Mare.

'Cand autoritatile evacueaza comunitatile de romi impotriva vointei lor, fara sa se consulte cu ei, fara sa-i avertizeze sau sa le ofere o alternativa in ceea ce priveste spatiul locativ, atunci se incalca tratatele internationale la care Guvernul Romaniei este semnatar', a adaugat Jezerca Tigani.

“A evacua acesti oameni si a-i forta sa paraseasca locurile in care s-au stabilit este o violare a dreptului lor de libera circulatie. Autoritatile din Baia Mare trebuie sa initieze cat mai curand posibil un dialog cu aceste familii si sa le asigure alte spatii locative', a mai spus Jezerca Tigani.

Un barbat vizat de planurile primarului a declarat pentru Amnesty International ca, desi traieste in conditii mizere, nu vrea sa se mute, ci sa-si imbunatateasca conditiile de trai: “Nu avem o canalizare bine pusa la punct, astfel incat, atunci cand ploua, ne intra apa in casa. Dar nu vrem sa ne mutam, vrem doar sa ne consolidam casele', a spus acesta.

Cu o luna in urma, primarul din Baia Mare a mai fost supus criticilor diverselor ONG-uri dupa ce a ridicat un zid inalt de trei metri in jurul unor blocuri locuite de romi. Daca initial Chereches afirmase ca zidul este ridicat pentru a proteja restul cetatenilor de gunoiul pe care romii il aruncau in jurul blocurilor, cand a fost acuzat ca vrea sa transforme zona intr-un ghetou, primarul a afirmat ca zidul are scopul de a proteja copiii de traficul din zona.

Pe de alta parte, gunoiul care se aduna in jurul comunitatilor de romi din Baia Mare este o veche problema a municipiului. Locuitorii din zona Craica, de exemplu, au facut numeroase plangeri, reclamand faptul ca in jurul locuintelor de romi din se aduna munti de gunoaie si de excremente.

La randul lor, romii spun ca municipalitatea nu le-a pus la dispozitie containere pentru aruncarea gonoiului menajer, fiind nevoiti sa mearga sute de metri pentru a gasi un tomberon.

Spatiile locative pentru romi sunt o veche problema in Baia Mare. In urma cu trei ani, autoritatile locale anuntau ca vor construi un cartier de locuinte sociale la marginea orasului, in zona Combinatului Chimic in care sa fie mutati romii ce se stabilisera fara forme legale pe malul raului Craica.

Initiativa a fost aspru criticata de societatea civila, din mai multe motive. Unii au spus ca a se construi un carter special pentru romi este o discriminare la adresa restului cetatenilor. Pe de alta parte, separarea romilor de restul cetatenilor a nemultumit si organizatiile de protectie a minoritatilor.

Pe fir au intrat si ecologistii, care au constatat ca terenul pe care se planuia construirea cartierului este poluat de combinatul chimic si periculos pentru sanatatea viitorilor locuitori.

Vestea ca se construieste un cartier nou, insa, a fost pe placul romilor in cauza, care intre timp au ingrosat randurile comunitatii din Carica in speranta de a primi o locuinta sociala.

×