x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Analiştii ungari despre rezultatele UDMR în alegeri şi războaiele maghiaro-maghiare de la noi: “Strategia de la Budapesta a eşuat în România”

Analiştii ungari despre rezultatele UDMR în alegeri şi războaiele maghiaro-maghiare de la noi: “Strategia de la Budapesta a eşuat în România”

de Istvan Deak    |    12 Iun 2012   •   13:59
Analiştii ungari despre rezultatele UDMR în alegeri şi războaiele maghiaro-maghiare de la noi: “Strategia de la Budapesta a eşuat în România”

A sosit “vremea liberalilor de stanga', este concluzia editorialistului cotidianului Magyar Nemzet, Pataky Istvan, dupa analizarea rezultatele alegerilor locale din Romania. “Nu s-a produs nici o surpriza la alegerile locale din Romania, Uniunea Social-Liberala, aflata la putere, a obtinut o victorie nimicitoare in fata democrat-liberalilor si si-a asigurat o majoritate absoluta la nivel national. Dintre toate orasele mari ale Romaniei, oamenii apropiati presedintelui Traian Basescu s-au impus doar la Targu-Mures si Cluj-Napoca. Nu trebuie sa ai mari competente de analist ca sa iti dai seama ca romanii au taxat masurile de austeritate impuse de fostul Guvern democrat', este de parere analistul celor de la Magyar Nemzet.

Preocupare

In mod firesc, preocuparea principala a analistilor de la Budapesta este pentru comunitatea maghiara din Romania, respectiv partidele care o reprezinta. Analistul de la Magyar Nemzet remarca faptul ca, “in mod paradoxal, comunitatea maghiara nu a taxat UDMR, desi a facut parte din Guvern. Maghiarii au votat in majoritate covarsitoare pentru UDMR. Asta insa nu a ajutat formatiunea lui Kelemen Hunor sa castige, de exemplu, Primaria orasului Targu-Mures'. “La nivel national, USL va obtine la alegerile parlamentare din toamna aproximativ doua-treimi dintre voturile alegatorilor, in timp ce comunitatea maghiara, oricum slabita, va avea doar un rol episodic sau se va situa doar in preajma Guvernului. In Ardeal vor lipsi functiile, dar nu si atributiile', sustine Pataky.

UDMR-Fidesz 3-0'

Editorialistul cotidianului Nepszava, Gal Maria, isi indreapta atentia catre lupta dintre UDMR si formatiunile maghiare conduse de la distanta de premierul Ungariei, Orban Viktor si de presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. Ea sustine ca rezultatul alegerilor locale din Romania poate fi sintetizat din perspectiva maghiara: 'UDMR-Fidesz 3-0'. “Nici de data aceasta Guvernul Orban si Partidul Fidesz nu trebuie sa deschida sampania dupa rezultatele alegerilor locale din Romania. Degeaba au urmat partidele strategia de la Budapesta, degeaba s-au pompat banii publici, degeaba a jucat Kover Laszlo meciul “aici e Nyiro, unde e Nyiro?' cu autoritatile romane, degeaba i-a facut barbari pe acestia, fiindca UDMR a obtinut o noua victorie zdrobitoare in fata partidelor sustinute de tandemul Kover-Orban', este de parere autorul.

Avertisment

“Din pacate s-a dovedit ceea ce se zvonea, ca pentru opozitia maghiara din Ardeal, sustinuta de Orban, nimic nu este prea scump. Desi sondajele lor aratau clar ca nu au nici o sansa la obtinerea de mandate in zonele cu populatie maghiara minoritara, ei au sperat ca vor obtine suficiente voturi care sa duca la pierderea de mandate, functii si influente in randul UDMR. In meciul maghiar vs maghiar, formatiunile conduse de la Budapesta au fost invinse fara drept de apel de cei de la UDMR. A fost insa o victorie amara. Morala nu poate fi alta decat ca, daca Orban si marionetele sale locale nu se opresc din lupta de provocare a maghiarilor din Transilvania, toata lumea va pierde. Reprezentarea maghiarilor din Romania va fi impinsa la periferia vietii politice, ajungand doar un partidulet regional din Tinutul Secuiesc, ceea ce nu e de dorit nici pentru minoritarii locali, dar nici pentru Budapesta', considera Gal.

Bucatarie interna

Intr-o analiza intitulata “O simpla formalitate in Transilvania', jurnalistii de la un alt cotidian ungar, Magyar Hirlap, incearca sa explice motivele victoriei UDMR in fata celor doua partide sustinute de Budapesta. “Nu este deloc surprinzatoare victoria cu un scor urias a UDMR in fata rivalilor maghiari. Cine se gandea ca cele doua formatiuni, PCM si PPMT, vor reusi sa remonteze in cateva saptamani avansul de doua decenii al UDMR, s-a inselat amarnic. Nici unul dintre cele doua partide nu cunoaste practicile puterii bucurestene asa cum o face UDMR, nu au nici banii, nici spatele organizatiilor conduse de Kelemen Hunor. UDMR subliniaza de 20 de ani ca fara ei nu exista viata maghiara in Transilvania…Minoritatea maghiara din Romania, la fel ca si restul minoritatii din Bazinul Carpatic, duce o lupta permanenta cu timpul. In aceasta lupta sansele nu ne surad. Daca luam in considerare statistica, atunci nu ne putem astepta la nimic bun. Daca lobby-istii de la Bucuresti, eternii oameni de afaceri-senatori si prietenii lor nu vor avea curajul sa faca un pas inapoi si sa se puna la masa negocierilor vesnice, atunci maghiarii din Ardeal vor ramane in scurt timp doar in Tinutul Secuiesc. In politica nimic nu este batut in cuie, viata merge inainte si in scurt timp ne vom da seama daca viitorul promis de UDMR este cu adevarat atat de stralucit. Macar sa dea voie si celorlalti sa respire pe langa ei. Asa a fost mereu si asa va fi si in continuare: un joc murdar, cand un maghiar infrunta un alt maghiar', sustin jurnalistii de la Magyar Hirlap.

Precedentul slovac 'Ardealul este al doilea esec al Fideszului', titreaza si Nepszabadsag. “Au incercat prima data in Slovacia si au esuat la alegerile parlamentare. Acum au experimentat si in Romania si au esuat lamentabil. In Slovacia au sustinut masiv de la Budapesta, prin sprijin guvernamental si mass-media, Partidul Coalitia Maghiara. In Romania au sprijinit rivalele UDMR, fara prea mare succes la alegeri. De la Budapesta au lansat chiar un turism politico-electoral in Ardeal. Oare din perspectiva alegerilor parlamentare din Romania, programate in toamna, ce concluzii a tras Budapesta? Poate isi vor da seama ca nu are rost acest razboi de constrangere a UDMR sau poate vor gandi ca trebuie sa isi arate in continuare loialitatea maxima pentru consolidarea formatiunilor maghiare de dreapta din Transilvania. Efectul poate fi complet invers. Maghiarii din Romania sa fie atat de dezgustati de politica, incat sa se prezinte si mai putini la alegerile parlamentare din toamna. Rezultatele alegerilor locale din Romania dovedesc ca victoria substantiala a USL va insemna un succes cel putin la fel de clar in alegerile parlamentare. Deci, daca le place sau nu celor de la Fidesz si lui Orban, ei vor trebui sa stea la masa discutiilor cu Victor Ponta si cu Guvernul condus de acesta. La Bucuresti a esuat o intalnire bilaterala intre cei doi premieri, insa mai devreme sau mai tarziu, in interesul unei relatii romano-maghiare, ea trebuie recuperata. Trebuie gasit un echilibru intre politica nationala si cea cu tarile vecine', este concluzia jurnalistilor de la Nepszabadsag. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×