x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anat solicită ca tva pentru serviciile turistice să scadă la 9%

Anat solicită ca tva pentru serviciile turistice să scadă la 9%

28 Oct 2009   •   00:00

La fel ca în ţări cu o industrie turistică puternică, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cere Ministerelor Turismului şi Finanţelor reducerea TVA pentru serviciile prestate în turismul românesc



"În ultimele zile am asistat cu îngrijorare la vehicularea, în mass-media, a unor speculaţii prin care se sugerează că o soluţie pentru redresarea bugetului ar fi creşterea cotei de TVA după 1 ianuarie 2010. În ţările mai avansate economic din vestul Europei, în condiţii de severă criză economică, măsurile luate pentru aplatizarea efectelor negative au vizat o relaxare fiscală prin reducerea cotelor de TVA la serviciile de cazare în hoteluri în Germania (de la 22% la 7%) şi a cotei de TVA aplicabilă serviciilor prestate în restaurante în Franţa", potrivit comunicatului ANAT.

Ne manifestăm încrederea că - indiferent de speculaţiile întâlnite în mass-media - guvernul va lua măsuri pentru diminuarea efectelor crizei şi nu pentru adâncirea ei. Firmele private au dus până în prezent greul recesiunii şi este contraproductiv a le împovăra şi mai mult prin escaladarea fiscalităţii. Precizăm că ANAT a solicitat ferm Ministerului Turismului încă de acum câteva luni reducerea cotei de TVA la toate serviciile turistice şi alinierea la cota unică de 9% aplicabilă actualmente exclusiv serviciilor de cazare.

Amendamentele aduse de ANAT la proiectul de Lege a Turismului prevăd, printre altele, modificarea art. 25, alin. 6) din lege după cum urmează:
Cota de TVA este stabilită la 9% pentru toate activităţile din turism. Cota se aplică numai în cazul agenţilor economici cu activitate în turism, care prestează servicii turistice în România, autorizaţi sau licenţiaţi de Ministerul Turismului şi numai pe perioada de valabilitate a autorizării sau licenţei. Dacă agentul economic autorizat sau licenţiat de Ministerul Turismului desfăşoară şi alte activităţi, cota de 9% se aplică exclusiv asupra activităţilor de turism.

ANAT susţine că turismul românesc are nevoie de sprijin din partea autorităţilor statului într-o perioadă de criză şi solicită în acest sens identificarea de soluţii îndrăzneţe, cu impact imediat asupra activităţii specifice. Turismul poate şi trebuie să fie o ramură importantă a economiei naţionale, care să contribuie decisiv la relansarea economică a României.
 

×
Subiecte în articol: observator