x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ancheta de la Spitalul Județean din Suceava: Nerespectarea măsurilor de protecție de către fosta conducere a dus la moartea a 28 de pacienți

Ancheta de la Spitalul Județean din Suceava: Nerespectarea măsurilor de protecție de către fosta conducere a dus la moartea a 28 de pacienți

de Georgiana Oprea    |    26 Feb 2021   •   14:02
Ancheta de la Spitalul Județean din Suceava: Nerespectarea măsurilor de protecție de către fosta conducere a dus la moartea a 28 de pacienți

Ancheta declanșată la mijlocul anului trecut de procurori la Spitalul Județean din Suceava a scos la iveală că nerespectarea măsurilor de protecție de către fosta conducere a unității medicale a dus la moartea a 28 de pacienți.

Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat, vineri, că în 15 februarie procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice cu privire la una dintre infracțiunile reținute în cazul a patru suspecți, cercetați în dosarul de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate și securitate în muncî și zădărnicirea combaterii bolilor.

Astfel, cei patru, respectiv managerul Vasile Rîmbu, directorul medical Mircea Macovei, directorul de îngrijiri medicale Doina Chirap și coordonatorul Compartimentului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, medicul Cătălina Zorescu, sunt cercetați pentru zădărnicirea combaterii bolilor.  

„În intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23 martie – 2 aprilie 2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru limitarea pandemiei, după cum urmează: măsuri dispuse prin Legea nr. 95/2006, măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 730/2018, măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1628/2007, măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016, măsuri dispuse prin Ordinul Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74525 din 18.03.2020, măsuri dispuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin metodologii şi alte documente similare, publicate pe site-ul oficial al instituţiei, www.insp.ro. Nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ. Consecinţa directă a răspândirii COVID-19, ca urmare a nerespectării măsurilor, a fost vătămarea corporală a 3 pacienți determinați, precum și decesul altor 28 de pacienți.”, spun procurorii.

Cercetările continuă în acest dosar. 

Spitalul Județean din Suceava a fost, la începutul pandemiei, cel mai mare focar de COVID-19 din România, unde sute de cadre medicale și sute de pacienți s-au infectat.

 

×
Subiecte în articol: focar ancheta spitalul judetean suceava