● Andrei Marga: Este adevarat ca Romania a trecut in ultima perioada printr-o reconfigurare democratica a spectrului politic si aceste schimbari s-au petrecut intr-un ritm accelerat. Poate ca tocmai acest fapt a creat si o serie de neintelegeri pe anumite paliere. Dorinta Guvernului Ponta este sa furnizeze informatii cat mai complete si mai clare cu privire la toate aspectele si implicatiile acestor reconfigurari democratice.
In ceea ce priveste declaratiile vice-presedintelui Comisiei Europene, dna Viviane Reding, va asigur ca le tratam cu maxima atentie, dialogul cu Comisia Europeana si cu celelalte institutii europene fiind unul prioritar in directia unei informari corecte si prompte cu privire la evolutiile din Romania. De altfel, in semnalele transmise recent, Comisia Europeana a apreciat pasii concreti intreprinsi de autoritatile romane in directia indeplinirii angajamentelor asumate prin scrisoarea adresata de prim-ministrul Romaniei presedintelui Comisiei Europene. Cred ca masurile recente promovate de autoritatile romane sunt o dovada clara ca angajamentele asumate sunt deja puse in aplicare. Va asigur ca vom continua sa raspundem constructiv si deschis la toate aspectele semnalate de Comisia Europeana.
● Jurnalul National: V-ati exprimat "sentimentul launtric' ca Romania va intra in Schengen in decembrie anul acesta. Dincolo de acest sentiment, care sunt argumentele pe care va bazati?
● Andrei Marga: Sigur, trebuie spus ca apropo de aspectul tehnic al aderarii la spatiul Schengen, Consiliul European din martie 2012 a reconfirmat faptul ca Romania a indeplinit toate conditiile juridice pentru aderarea la Schengen. Acest fapt este recunoscut si asumat de toti partenerii nostri europeni. Va asigur inca o data ca vom continua sa facem toate demersurile pentru indeplinirea cu toata responsabilitatea si rigurozitatea angajamentul asumat la Consiliul European. Este vorba de masurile de acompaniere, menite sa faciliteze adoptarea unei decizii pozitive intr-un orizont de timp predictibil. Sustinem in continuare o decizie de aderare etapizata, solutie care se bucura de sprijin in randul statelor membre. Nu exista nici o schimbare in ceea ce priveste calendarul intrarii in Schengen, ceea ce inseamna octombrie 2012 cu frontiera maritima si cu frontiera aeriana si martie 2013 cu frontiera terestra.
Presedintia cipriota a UE ne-a dat asigurari ca adoptarea deciziei privind aderarea Romaniei (si Bulgariei) la spatiul Schengen este parte a mandatului sau semestrial. Acest subiect va fi abordat in cadrul Consiliului JAI din septembrie.
Vom continua sa mentinem un dialog strans cu toti partenerii nostri europeni, pentru a comunica progresele inregistrate de Romania. Totodata, ramanem deschisi sa discutam si sa clarificam orice potentiale preocupari.
● Jurnalul National: Traian Basescu a declarat luni intr-un interviu referitor la scutul antiracheta de la Deveselu ca "cel putin pana dupa anuntarea rezultatelor referendumului din 29 iulie nu e pus in pericol. Pe urma vom vedea'. Cum comentati aceasta afirmatie?
● Andrei Marga: Parteneriatul Strategic Romania-SUA ramane in aceiasi termeni, nu se schimba nimic in actualul context. Acest parteneriat nu este o optiune de conjunctura, ci o constanta cu valoare de interes national, care transcende circumstantele de ordin politic. Vreau sa sublinez faptul ca importanta majora a acestuia este relevata in textul "Declaratiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI, adoptata la Washington, la 13 septembrie 2011'. Sublinez ca aceasta relatie strategica a atins un nivel de maturitate care transcende aspectele conjuncturale legate de schimbari de politica interna.
Incheierea Acordului privind amplasarea sistemului de aparare antiracheta al SUA in Romania reprezinta un proiect cu incarcatura strategica majora in economia de ansamblu a relatiei bilaterale. Conform celor convenite cu prilejul Summit-ului NATO de la Chicago, din mai 2012, dezvoltarea acestui proiect va continua in calendarul deja agreat. In plan bilateral sunt in curs discutii la nivel de experti menite sa conduca la operationalizarea bazei de la Deveselu la orizontul anului 2015. Dupa cum vedeti, lucrurile isi urmeaza cursul natural. Va asigur ca activitatea diplomatica nu este afectata de evolutia situatiei interne din ultima perioada.
● Jurnalul National: V-ati intors zilele trecute de la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene de la Bruxelles. Care au fost semnalele primite din partea liderilor europeni?
● Andrei Marga: Da, a fost o reuniune interesanta in cadrul careia au fost abordate o serie de subiectele de interes major, respectiv: situatia din Siria, perspectivele Politicii de Securitate si Aparare Comuna si consolidarea dimensiunii energiei in cadrul actiunii externe a UE.
Liderii europeni si-au exprimat la unison ingrijorarea privind deteriorarea situatiei de securitate din Siria. Mesajul pe care l-am transmis a fost continuarea sprijinirii adoptarii unei Rezolutii CS ONU pentru identificarea unei solutii rapide la criza siriana, inclusiv prin angajarea altor actori internationali (precum Rusia si China). Am reluat totodata apelul la incetarea de urgenta a oricarei forme de violenta.
Cat priveste Politica de Securitate si Aparare Comuna, in interventia pe care am sustinut-o in fata partenerilor europeni, am subliniat dorinta Romaniei de consolidare a profilului tarii noastre de contributor la misiunile si operatiile UE.
Pe partea promovarii intereselor energetice, am subliniat cu aceasta ocazie importanta conturarii unei "voci unice' europene, o conditie esentiala pentru ca UE sa aiba o pozitie de negociere solida in raport cu partenerii terti. Pentru tara noastra dezbaterea a fost o buna oportunitate de a evoca selectarea proiectului Nabucco Vest pentru faza urmatoare a stabilirii rutei principale de livrare a gazelor din zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan catre statele central-europene, ca parte a efortului de diversificare a rutelor de aprovizionare a Europei.
● Jurnalul National: Ati avut si o serie de intevederi cu lideri europeni importanti. Am inteles ca ati primit si semnale ca vor veni in curand in Romania dna Ashton si omologul francez.
● Andrei Marga: Sigur, pot sa va confirm ca am avut un dialog interesant cu Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, dna Catherine Ashton, un distins diplomat, pe care am invitat-o sa participe la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane din septembrie, consacrata implinirii a 150 de ani de diplomatie romaneasca. Doamna Catherine Ashton a acceptat prezenta la Bucuresti, ocazie cu care a promis ca va sustine si un discurs.
Este adevarat ca am avut o intrevedere si cu omologul francez, Laurent Fabius, care a raspuns pozitiv si dumnealui invitatiei de a efectua o vizita la Bucuresti, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.
Vreau sa mai fac referire si la schimbul de opinii pe care l-am avut cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, caruia i-am prezentat perspectiva Romaniei in acest domeniu, subliniind importanta proiectelor Nabucco si AGRI, precum si interesul privind valorificarea cat mai larga a Coridorului Sudic.
Trebuie sa va spun ca am avut dialog cu omologii din Austria, Bulgaria, Cipru, Franta, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie si Suedia, carora le-am reconfirmat angajamentul de a continua buna cooperare si am analizat perspectivele si stadiul de dezvoltare a acestora.
● Jurnalul National: Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a declarat ieri ca va avea, impreuna cu dumneavoastra, o intrevedere cu ambasadorii din tarile UE la Bucuresti pentru a-i informa in privinta referendumului de duminica. A avut loc? Ce mesaj ati transmis?
● Andrei Marga: Da, am sustinut astazi impreuna cu ministrul Administratiei si Internelor un briefing privind referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei, care va avea loc la data de 29 iulie 2012. Au participat sefii misiunilor statelor membre ale Uniunii Europene, Canadei, Confederatiei Elvetiene, Regatului Norvegiei, Statelor Unite ale Americii si Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti. Mesajul trasmis a fost acela ca autoritatile romane vor veghea la respectarea toturor normelor legale pentru desfasurarea unui exercitiu democratic firesc, conform cu normele europene.
● Jurnalul National: Aveti un mesaj pentru romani cu ocazia referendumului?
● Andrei Marga: Ministerul pe care-l conduc a depus, cu profesionalism, eforturi semnificative pentru ca, intr-un timp scurt, sa fie asigurate conditii propice exercitarii votului de catre cetatenii romani aflati in strainatate. Aceste eforturi au fost incununate de succes. Au fost organizate peste 306 sectii de votare pe sase continente cu sprijinul calificat al ambasadelor si oficiilor consulare, dar si cu ajutorul extraordinar al comunitatilor din ce in ce mai numeroase si mai bine organizate ale romanilor din peste 90 de tari. Le multumesc cu acest prilej si ii felicit pentru civismul remarcabil, care va avea consecinta si efect doar prin prezenta masiva la votul din 29 iulie 2012. Nivelul prezentei la vot va arata cat si ce din lectia exercitarii drepturilor conferite de Constitutie in ultimii 20 de ani s-a transformat in reflex civic si cutuma sociala.
Citește pe Antena3.ro