Angela Gheorghiu i-a adus, joi, un ultim omagiu Mihaelei Ursuleasa, fiind prezenta la Ateneul Roman - unde este depus trupul neinsufletit al pianistei - in timpul unui concert sustinut de corul Accoustic, la solicitarea sopranei.
"Mihaela Ursuleasa - o prietena, o colega, un artist, un om exceptional. Muzicalitatea, genialitatea, frumusetea si zambetul ei umpleau sufletele de bucurie si implinire. O lume intreaga o plange!
Sunt cu tot sufletul langa fetita si mama ei! Dumnezeu s-o odihneasca!", a declarat, pentru MEDIAFAX, soprana Angela Gheorghiu.
De asemenea, o coroana din partea sopranei Angela Gheorghiu a fost depusa langa sicriul pianistei Mihaela Ursuleasa. "Mihaela mea, oriunde te-ai afla, oamenii si ingerii te iubesc", este mesajul sopranei de pe coroana depusa langa sicriul Mihaelei Ursuleasa.
Corul Accoustic, dirijat de Daniel Jinga, a sustinut, de la ora 14.00, un concert de peste o jumatate de ora cu muzica sacra, romaneasca si internationala, in memoria pianistei Mihaela Ursuleasa.
"Eram toti foarte mandri de ea", a spus Daniel Jinga, precizand ca membrii corului nu o cunosteau personal pe Mihaela Ursuleasa, care era de mai mult timp plecata din tara, dar i-au adus acest omagiu la solicitarea sopranei Angela Gheorghiu.
Totodata, joi, la Ateneul Roman, au fost prezenti soprana Felicia Filip si sotul ei, Cristian Mihailescu.
Dupa concert, Felicia Filip le-a declarat, printre lacrimi, jurnalistilor: "Artisti mari ca Mihaela Ursuleasa nu ne parasesc niciodata. Ei raman in noi, prin creatiile lor si prin amintiri. Am cunoscut-o cand de-abia atingea sau nici macar nu atingea pedalele pianului. Atat de mica, dar atat de mare. Este o invingatoare, fiindca si-a depasit statutul de copil-minune si a devenit minunea pianistica Mihaela Ursuleasa, cea care spuneam ca este cu noi, nu a plecat, nu ne-a parasit".
Pe langa Felicia Filip si Angela Gheorghiu, printre persoanele care au venit sa ii aduca un ultim omagiu pianistei Mihaela Ursuleasa s-au numarat Nicolae Licaret, directorul artistic al Filarmonicii "George Enescu", Victor Opaschi, secretar de stat in Ministerul Culturii, violonistul Alexandru Tomescu, muzicologul Viorel Cosma, Mihai Constantinescu, directorul Artexim, agentia de concerte si impresariat care organizeaza Festivalul "George Enescu", Maria Magdalena Voicu, vaduva violonistului Ion Voicu, Irina Cajal, subsecretar general la Ministerul Culturii, si actrita Rodica Mandache.
"E foarte trist pentru toti. Mihaela pornea intr-o cariera fantastica si faptul ca pleaca brusc e o pierdere ireparabila", a spus Alexandru Tomescu. "Atunci cand ajungi acolo sus, intr-o cariera de top, sunt niste presiuni uriase", a mai spus violonistul. El a apreciat totodata ca Mihaela Ursuleasa a daruit enorm ascultatorilor, melomanilor si tot ce a ramas dupa ea este muzica ei. "Ea ne va tine aproape", a mai spus Tomescu.
La randul sau, muzicologul Viorel Cosma a spus ca Mihaela Ursuleasa a fost un "copil-minune". "Mihaela mi-a fost mai mult decat discipol de suflet si am putut sa vad ce inseamna copil-minune. Mi-am dat seama ca, de la Dinu Lipatti, este cea mai mare pianista", a spus Viorel Cosma.
Totodata, au fost trimise coroane de flori din partea Administratiei Prezidentiale, Ministerului Culturii, conducerii Radio Romania si Primariei Brasov. O coroana, cu mesajul "Cu dragoste, pentru geniul si frumusetea ta", a fost trimisa de Didier de Cottignies si Orchestre de Paris.
Trupul neinsufletit al pianistei Mihaela Ursuleasa, care a fost gasita decedata, pe 2 august, in apartamentul sau din Viena, a fost depus joi, in jurul orei 10.45, in foaierul Ateneului Roman din Bucuresti, unde admiratorii ii pot aduce un ultim omagiu.
La Ateneul Roman au venit si mama pianistei, Agripina, si fetita ei, Stefanie, in varsta de sapte ani.
Mama artistei a vorbit cu jurnalistii despre fetita Mihaelei Ursuleasa, Stefanie, care va locui in continuare la Viena. Ea a spus ca fetita are ureche muzicala buna si este buna si la balet si va urma o scoala foarte buna din Viena, din dorinta mamei ei.
"Ea stie ca mama ei este in ceruri si nu in sicriu", a spus Agripina Ursuleasa, mentionand ca fetita s-a asezat la pianul mamei ei si a spus: "Mami, eu voi face pian". De altfel, Stefanie urma sa ia cursuri de pian incepand de la toamna.
Sicriul cu trupul neinsufletit al Mihaelei Ursuleasa va ramane la Ateneul Roman pana in jurul orei 19.00, dupa care va fi depus la capela cimitirului Bellu, unde pianista va fi inmormantata vineri, la ora 9.30. Pianista va fi inmormantata intr-un loc de veci care apartine familiei sale.
Pianista Mihaela Ursuleasa a fost gasita decedata pe 2 august, in apartamentul ei din Viena, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte multi ani, unde locuia cu mama ei si fetita sa.
Autoritatile vieneze au indicat drept cauza probabila a mortii pianistei - care era cetatean austriac de foarte multi ani - o comotie cerebrala.
Nascuta pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut sansa, la varsta de 13 ani, sa fie ascultata de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-si construi intreaga pregatire muzicala printr-o bursa de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost castigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competitii internationale, "Clara Haskil", din Elvetia - in 1999. Au urmat aparitii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg si München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.
Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alaturi de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda si orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varsovia, Berlin. A avut aparitii incununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.
Printre dirijorii cu care a colaborat se numara maestri de seama ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner si Dennis Russel Davies.
De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus in ciclul "Pianisti ai anului 2001") sau debutul londonez, in martie 2002, in Seria Internationala de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut in Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitatii pentru anul 2006 - recitaluri si concert cu Orchestra Simfonica din Montreal.
Partenera rafinata in muzica de camera, Mihaela Ursuleasa a aparut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, indeosebi alaturi de violonista Patricia Kopacinskaia.
Mediafax