Animalele fara stapan din Bucuresti vor fi prinse, sterilizate, deparazitate, vaccinate antirabic si marcate, incepand din septembrie, in cadrul unei campanii de un an care va demara in baza unui protocol incheiat de Primaria Capitalei si Fundatia Vier Pfoten.
Medicii veterinari ai fundatiei vor efectua sterilizarile, in clinica adapostului detinut de primarie in bulevardul Theodor Pallady nr. 262, sector 3, dar si in clinicile mobile ale Vier Pfoten. Dupa perioada postoperatorie, animalele vor fi returnate in locul din care au fost luate, spun reprezentantii fundatiei.
Municipalitatea va trebui sa asigure faptul ca "angajatii si contractorii nu vor initia actiuni de maltratare sau ucidere a acestor animale".
"Nici noi nu dorim cainii pe strada si ne dorim oprirea inmultirii lor, insa solutia nu este eutanasierea lor, ci sterilizarea. Este vorba despre o sterilizare masiva, care sa duca la oprirea inmultirii animalelor", a declarat Cuchi Barbuceanu, de la Vier Pfoten.
Reprezentantul fundatiei a explicat ca sterilizarea a doar o mie sau doua de caini dintre cei aproximativ 20.000 care ar fi in Bucuresti nu reprezinta o solutie pentru stoparea inmultirii animalelor fara stapan.
Ultima campanie de sterilizari derulata de Vier Pfoten in Capitala a avut loc in perioada septembrie 2010 - martie 2011, in baza unui protocol similar. Pana la extinderea sterilizarilor la nivelul intregii Capitale, fundatia va continua campania inceputa in martie in sectorul 6, mai spun reprezentantii Vier Pfoten.
Municipalitatea bucuresteana va fi sprijinita in problema cainilor fara stapan si de Asociatia Portico. Aceasta a amenajat un centru de protectie, ingrijire si adoptie a animalelor fara stapan, situat la aproximativ 35 de kilometri de Capitala, in satul Uzunu, comuna Calugaresi, judetul Giurgiu.
Directorul Asociatiei Portico, Florian Fugasin, a precizat ca se asteapta autorizatia sanitar-veterinara de functionare si ca, imediat dupa obtinerea acesteia, vor putea fi adusi primii caini.
Potrivit primarului general Sorin Oprescu, municipalitatea se va implica, pentru inceput, in strangerea cainilor de pe strazi si aducerea lor in adapost, in principal pentru sterilizare. Edilul a adaugat ca municipalitatea va incerca sa puna la dispozitie, pe langa masinile care vor transporta acesti caini, si vaccinurile obligatorii sterilizarii.