x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANOSR cere accesul studenţilor la dezbaterile pe Legea educaţiei

ANOSR cere accesul studenţilor la dezbaterile pe Legea educaţiei

de Diana Scarlat    |    03 Iun 2010   •   00:00

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, din Senat şi Biroului Permanent al Senatului permisiunea de a participa la şedinţele de lucru din cadrul comisiei.

"Considerăm necesară o transparenţă cât mai mare în decizii în special într-o perioadă de agitaţie socială. Ar fi injust să nu putem fi prezenţi tocmai acum, când în textul de lege votat de Camera Deputaţilor scrie că studenţii sunt parteneri egali de dialog. Dorim să nuanţăm importanţa amendamentelor studenţilor şi să venim cu îmbunătăţiri pentru o lege cu o aşa mare însemnătate pentru România - Legea educaţiei", a declarat Cezar-Mihai Hâj, preşedinte ANOSR. Studenţii onsideră că este esenţial pentru ei să observe întregul proces legislativ al unei legi ce va avea efecte pe termen lung asupra multor generaţii de acum încolo. Mai mult decât atât, ANOSR a demonstrat pe toată perioada dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, din Camera Deputaţilor, unde a fost singurul reprezentant al studenţilor: seriozitate, implicare şi abordare constructivă. ANOSR a fost apreciată, iar rezultatele au fost în favoarea studenţilor din România.

După deciziile din Camera Deputaţiilor, ANOSR vine cu o serie de amendamente pe care le consideră substanţiale pentru Legea educaţiei şi implicit pentru studenţi. Aşadar, vom milita în continuare pentru introducerea unui amendament cu privire la incompatibilitatea funcţiilor de conducere cu foşti colaboratori ai Securităţii, conform Legii lustraţiei. Vom vocifera pentru imposibilitatea modificării contractelor de studiu în timpul anului universitar şi vom cere în continuare prezenţa studenţilor în toate comisiile şi consiliile din universitate, precum şi în comisia de alegere a rectorului. Studenţii vor susţine, de asemenea, limitarea mandatelor de rector la maximum două. ANOSR va readuce în discuţie nevoia căminelor universitare de a deveni unităţi nonprofit. În contextul în care sunt finanţate din bani publici, căminele nu trebuie să reprezinte o sursă de venituri pentru universităţi.

Un alt amendament pe care studenţii îl vor susţine cu tărie este independenţa studenţilor reprezentanţi. ANOSR va solicita ca universităţile să nu aibă posibilitatea de a limita statutul de student reprezentant şi va lupta pentru o reprezentare a studenţilor fără ingerinţe, de orice fel.

×