x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anotimpurile s-au decalat în România. Care sunt efectele schimbărilor climatice la noi în ţară

Anotimpurile s-au decalat în România. Care sunt efectele schimbărilor climatice la noi în ţară

15 Mar 2012   •   08:47
Anotimpurile s-au decalat în România. Care sunt efectele schimbărilor climatice la noi în ţară

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, pentru RTV.net, ca semnele schimbarilor climatice pot fi deja observate si in Romania: temperatura medie anuala a crescut semnificativ, iar anotimpurile s-au decalat.
Cel mai important semn al schimbarilor climatice din Romania este cresterea temperaturilor, spune dr. Roxana Bojariu, coordonatorul sectiei de Climatologie de la Administratia Nationala de Meteorologie.
In tara noastra s-a inregistrat o crestere semnificativa a temperaturii medii anuale observate, arata climatologul. In ultima suta de ani, aceasta crestere a fost in jur de 0.5 C. Cresterea termica s-a accentuat in ultimele decenii, incepand cu a doua jumatate a secolului XX, ajungand la valori cuprinse intre 0,8 C si 1 C, pe regiuni extinse din Romania.
Roxana Bojariu precizeaza ca extremele termice pozitive au crescut ca frecventa si intensitate, valurile de caldura fiind mai frecvente si mai persistente.
"In cazul precipitatiilor, semnalul observat este mai putin clar – exista o diminuare usoara a cantitatii anuale la nivelul intregii tari, in intervalul 1901-2007. Acest semnal apare diminuat in ultimele decenii", explica climatologul roman pentru RTV.net.
Citeste articolul intreg, pe: www.rtv.net

×