x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANSVSA depăşită, noi mâncăm E-uri

ANSVSA depăşită, noi mâncăm E-uri

de Andreea Stroe    |    21 Ian 2016   •   21:22
ANSVSA depăşită, noi mâncăm E-uri

Operatorii economici din sectorul alimentar au scăpat de obligația de a se înregis­tra la Ministerul Agricultu­rii, după ce instituţia a retras din dezbaterea publică proiectul de ordonanţă privind instituirea acestei obligativităţi. Iniţiatorul susţinea că în felul acesta se va reuși depistarea la timp a alimentelor contrafăcute sau a celor cu aditivi.

Se pare că, la presiunea industriei alimentare, proiectul s-a întors pe masa ministrului Achim Irimescu, unde va şi rămâne. Motivul oficial este că ministerul nu are capacitatea şi dreptul să monitorizeze agenţii econo­mici. În plus, nici Bruxelles-ul nu era de acord cu această măsură. Ministrul Irimescu spune că Autoritatea Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor este cea care controlează oricum producătorii şi deja a cerut înăsprirea controalelor.

„Vom fi mai atenţi la impor­turile de legume şi fructe. Am cerut ANSVSA urgentarea controalelor pe concentraţiile de pesiticide, insecticide şi alte substanţe cu care sunt tratate plantele, de la 20 de zile, la o perioadă mai scurtă. În mod normal, ar trebui să fie maximum două zile”, a declarat, ieri, ministrul Achim Irimescu. Dacă ne referim la controlul produselor care ajung în pieţe de la micii fermieri români, acestea sunt şi mai slabe.

Softul care declanşează reclamaţiile pe bandă

Puteţi afla pe ce daţi banii în supermarket de pe o aplicaţie pusă pe piaţă de un ONG care apără drepturile consumato­rilor. Softul Infocons merge pe noile tipuri de telefoane şi cu ajutorul lui puteţi scana codul de bare. Imediat se afişează conţinutul produsului, ce E-uri sunt în compoziţie şi ce risc pentru sănătate prezintă consumul lor. Statistica arată că 10% dintre cei care au scanat un produs au şi făcut o reclamaţie la Infocons.

×
Subiecte în articol: ansvsa