x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anul 2010, al doilea cel mai cald de la sfârşitul secolului al XIX-lea

Anul 2010, al doilea cel mai cald de la sfârşitul secolului al XIX-lea

29 Iun 2011   •   12:45
Anul 2010, al doilea cel mai cald de la sfârşitul secolului al XIX-lea

Anul 2010 a fost al doilea cel mai cald de la sfarsitul secolului al XIX-lea, anunta un raport al Agentiei americane de monitorizare a oceanelor si atmosferei, care confirma astfel tendinta de incalzire a planetei, informeaza AFP.

Potrivit raportului publicat, marti, de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), temperatura terestra medie a fost, in 2010, cu circa 0,62 grade mai calda decat media secolului al XX-lea.

2010 se situeaza astfel pe locul al doilea in topul celor mai calzi ani, dupa anul 2005, de la momentul in care temperaturile au inceput sa fie monitorizate, in 1880.

"Mai multi indicatori au condus la aceeasi concluzie: de la cel mai inalt strat al atmosferei pana la strafundurile oceanelor, planeta continua sa se incalzeasca", se subliniaza in raportul NOAA.

Multe fenomene meteorologice sezoniere foarte cunoscute - precum El Nino - au o influenta semnificativa asupra climatului de-a lungul anului, spun autorii raportului.

Insa o analiza mai aprofundata a indicatorilor arata faptul ca exista o tendinta clara, in ultimii cinci ani, de modificare climatica a globului.

Acest raport anual, realizat in colaborare cu Societatea americana de meteorologie (AMS), este o compilare a observatiilor si masuratorilor facute de 368 de specialisti din 45 de tari.

El furnizeaza date detaliate, actualizate anual, despre indicatorii climatici mondiali, evenimente meteorologioce majore si alte informatii legate de climatul tuturor continentelor.

Studiul arata astfel ca temperaturile anuale medii din Arctica au continuat sa creasca de circa doua ori mai repede decat la latitudinile cele mai joase.

Ghetarii din Oceanul Arctic si-au redus dimensiunile, situandu-se pe locul al treilea in topul celor mai mici zone de gen masurate vreodata. Calota glaciara a Groenlandei s-a topit la una din cele mai mari viteze inregistrate din 1958. In 2010, ghetarii Groenlandei s-au topit la o viteza cu 8% mai mare decat in anul record 2007.

×
Subiecte în articol: climat schimbari climatice