x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apel către Parlamentul României pentru numirea lui Valentin Nicolau la conducerea televiziunii publice

Apel către Parlamentul României pentru numirea lui Valentin Nicolau la conducerea televiziunii publice

25 Iun 2012   •   14:05

Un comitet de initiativa alcatuit din anjati ai TVR- Beatrice Popescu, Monica Ghiurco, Dana Armasu, Ruxandra Tuchel, Mihaela Bruma, Catalin Apostol, Doru Ionescu, Gabriel Giurgiu, Claudiu Lucaci, Dan Manoliu, Mihai Murgu, Diete Dinesz, Mihai Alexandrescu, George Lungoci, stefan Cosac, Irina Pacurariu, Marina Constantinescu, Elise Stan, Cornel Mihalache, Iuliana Tudor, Bianca Constantinescu si Razvan Butaru – propun Parlamentului sa-l numeasca pe Valentin Nicolau presedinte-director al televiziunii publice. Redam integral acest apel.

"Saptamana trecuta, angajatii TVR si-au ales reprezentantii pentru viitorul C.A. Din aproape 2200 de votanti prezenti, 1455 au ales numele lui Valentin Nicolau.
Adica, 2 din 3 votanti l-au investit cu incredere si speranta pe singurul candidat care a avut curajul sa le spuna cinstit ca in TVR urmeaza restructurarea si reintronarea ordinii si disciplinei in relatiile de munca. 1455 de angajati ai TVR-ului l-au ales detasat pe Valentin Nicolau in speranta ca acesta este primul pas pentru a redeveni presedinte director-general al TVR.

Stim cu totii ca alegerea si dorinta noastra de normalitate stau in puterea hotararii domniilor voastre. stim ca si dumneavostra sunteti convinsi ca singura sansa pentru ca Televiziunea Publica sa-si indeplineasca cu adevarat menirea este sa redescopere managementul de calitate. stim ca si dumneavoastra sunteti convinsi ca epoca incercarilor cu diversi regizori si a promovarilor unor anonimi profesori de comunicare, pe post de politruci, in fruntea TVR, a trecut. stim ca si dumneavoastra doriti stoparea incompententei si a risipei voite provocate de catre conducerea TVR. Stim ca si dumneavoastra realizati ca TVR-ul nu mai reprezinta o miza politica din cauza rating-urilor rusinoase la care s-a ajuns. Tocmai de aceea, paradoxal, acum exista sansa reconstructiei, transformarii TVR intr-un vehicul media credibil, respectat, intors spre nevoile reale de informare a publicului.

Noi am ales in deplina cunostinta de cauza, incercand sa facem o propunere onesta Parlamentului Romaniei. Un manager adevarat, ales chiar de catre salariati, o alegere care nu poate fi contestata de nimeni si nici nu poate fi acuzata de intelegeri ascunse sau interese obscure. Noi, profesionistii care mai suntem si carora ne pasa de Televiziunea Publica, propunem un PDG al TVR in persoana lui Valentin Nicolau, al carui program ni l-am asumat prin cele 1455 de voturi oferite fara conditii, in alegerile din saptamana ce tocmai a trecut.

De ce propunerile lui Valentin Nicolau pentru un nou management al TVR sunt corecte si necesare? O simpla enumerare a lor lamureste pe oricine:
- schimbarea acelora din conducere care au contribuit activ sau tacit la dezastrul actual;
- verificarea conditiilor suspecte care au dus la pierderi financiare;
- concedierea surplusului de angajati care nu fac nimic, in afara de a incasa pe card leafa lunara;
- eliminarea agentilor politici sub acoperire de "jurnalisti';
- restabilirea criteriilor de salarizare, pe baza unor nivele obiective si transparente de competenta si de management;
- repozitionarea salariilor la nivele realiste, corelate cu mediul economic afectat de criza, avand in vedere ca unii angajati beneficiaza de salarii nemeritat de mari in raport cu colegii lor;
- stoparea cheltuielilor aducatoare de comisioane pentru "elita' smecherilor din TVR;
- reinstaurarea procedurilor de lucru, a ordinii si a disciplinei de productie;
Consideram propunerile lui Valentin Nicolau viabile si valabile pentru viitorul management al TVR. Suntem convinsi ca si domniile voastre, domnilor parlamentari, sunteti de aceasta data suta la suta de acord cu reprezentantii presei. Tocmai de aceea insistam sa luati in calcul solutia gasita de noi si asumata prin vot. Valentin Nicolau presedinte director-general pentru o adevarata reconstructie a TVR.

COMITET DE INITIATIVA
Beatrice Popescu, Monica Ghiurco, Dana Armasu, Ruxandra Tuchel, Mihaela Bruma, Catalin Apostol, Doru Ionescu, Gabriel Giurgiu, Claudiu Lucaci, Dan Manoliu, Mihai Murgu, Diete Dinesz, Mihai Alexandrescu, George Lungoci, Stefan Cosac, Irina Pacurariu, Marina Constantinescu, Elise Stan, Cornel Mihalache, Iuliana Tudor , Bianca Constantinescu si Razvan Butaru'

De asemenea, regizorul Cornel Mihalache a adresat o scrisoare deschisa prin care argumenteaza alegerea facuta de angajatii televiziunii publice si militeaza la randul sau pentru numirea lui Valentin Nicolau in functia de director-general al TVR.

Scrisoare deschisa
Onorabilei clase politice din Romania
Iunie 2012, de Sanziene
In acest ceas in care va incordati fortele pentru a numi un nou Consiliu de Administratie pentru institutia noastra, dupa o lege veche si dupa o randuiala precara a unui Parlament in continua miscare de du-te-vino, in care stanga-dreapta, sus-jos, alb-negru, bine-rau au devenit notiuni aleatorii, va solicitam un minut de atentie.

Noi am facut primul pas. Noi am ales. Noi am reusit un vot clar, fara dubii electorale. Noi am ales pe cine sa ne reprezinte. Voi veti numi astazi pe cine sa va reprezinte. Voi vorbiti de depolitizarea Televiziunii publice. Aveti ocazia sa demonstrati asta. Va puteti numi valorile pe locurile din acest nou Consiliu astfel incat cel care il si ne va conduce sa fie dintre cei doi pe care noi, intr-un efort de coagulare, i-am votat.

Noi asa credem, ca votul nostru a fost o coagulare de mandrie, o reactie de respingere a atacurilor pe fata sau pe dedesubt asupra institutiei Televiziunii publice. Noi am avut un manager care a condus bine si l-am vrut inapoi. Si l-am votat cu un scor fara precedent.

Si am facut asta nu din disperare, nu din teama, ci din dorinta de a munci, de a ne reconsidera pe noi in oglinda noastra, de a reconstrui ce incropiri politice au distrus.

Noi suntem oglinda societatii. Noi suntem Romania in mic. Tot ce se intampla intre voi, cei care conduceti Romania mare (vorba vine, ca o fragmentati zilnic, lent, dar cu sarguinta), toate cutremurele dintre voi nasc tsunami-uri care lovesc in turnul nostru de televiziune. Se desfiinteaza si se reinfiinteaza guverne, se clatina presedintii, parlamentarii fug cautand adapost. Ideologii contrare devin posibile, ideologii de intendenta dispar, cumetriile raman.

Intr-o societate in care au ajuns toti sa dea cu pietre in toti, fiecare in celalalt, e absurd sa mai intrebi cine ridica primul piatra. De aia considerati Televiziunea o curva.
Noi vrem sa muncim pentru societate si voi vreti sa ne desfiintati. Voi stiti intotdeauna mai bine ce vrea aceasta societate romaneasca. Voi, care ati compromis pana si culorile, si portocaliul, si rosul, si verdele, si albastrul, si violetul. Voi, care vreti de fiecare data cand veniti la putere o societate monocolora, cu ochelari monocolori pe nas. Si ne colorati intai pe noi, Televiziunea publica. Neintelegand ca nu se poate trai decat in complementaritate, ca rosul nu e rosu daca nu exista verde. Ca portocaliul nu traieste daca nu exista albastru. Noi vrem lumina, si voi ne aratati intunericul.

Noi vrem ca in fruntea valorilor voastre, numite de Voi in locurile dispuse de lege, sa fie ce credem noi acum ca ne trebuie si l-am votat: un manager. Pe deasupra si artist. Pe deasupra si om care cunoaste aceasta institutie: Televiziunea publica. Aveti ocazia sa incepeti depolitizarea. Puneti-va oamenii numiti sa-l voteze Presedinte Director General in Consiliul de Administratie al Televiziunii publice pe cel pe care noi l-am ales: Valentin Nicolau.
Cornel Mihalache, regizor

×