x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aproape 150 de porci confiscaţi vor fi ucişi şi incineraţi pentru că nu pot fi valorificaţi de stat

Aproape 150 de porci confiscaţi vor fi ucişi şi incineraţi pentru că nu pot fi valorificaţi de stat

de Mediafax    |    22 Noi 2013   •   12:52
Aproape 150 de porci confiscaţi vor fi ucişi şi incineraţi pentru că nu pot fi valorificaţi de stat
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Aproape 150 de porci confiscaţi de la patru şoferi de camionete, care i-au adus din Ungaria, vor fi ucişi de autorităţi, pentru că nu există documente privind originea animalelor şi astfel porcii nu pot fi valorificaţi de stat în vederea consumului cărnii.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Viorel Agud, a declarat că în cele patru camionete oprite de poliţişti în apropiere de Vama Turnu se aflau 146 de porci, câţiva dintre aceştia având crotalii cu indicativ de Ungaria, astfel că s-a stabilit că toţi au fost aduşi din această ţară.

Potrivit sursei citate, animalele au fost confiscate, iar fiecare dintre şoferi a fost sancţionat cu 6.000 de lei.

Agud a precizat că porcii nu pot fi valorificaţi în interesul statului, întrucât legislaţia nu permite consumul cărnii dacă nu există documente privind originea animalelor.

"Singura soluţie legală este uciderea porcilor, pentru că legislaţia nu ne permite să valorificăm animalele fără documente care să ateste originea lor. Potrivit Ordinului 40/2010, animalele fără documente vor fi ucise. Vom apela la o firmă specializată pentru incinerarea cadavrelor", a declarat Agud.

Referitor la trecerea camionetelor din Ungaria în România, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Daniel Iancu, a spus că nu există certitudinea că aceste vehicule au trecut printr-un punct de trecere a frontierei, unde ar fi trebuit verificate şi oprite pentru că nu existau documentele de transport.

Porcii au fost duşi la o fermă din judeţul Arad, pentru a primi hrană şi apă, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterninare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad urmând să inventarieze animalele şi să decidă ce se va întâmpla cu acestea. 

×
Subiecte în articol: porci carne de porc