Aproape trei milioane de beculeţe care vor împodobi Capitala cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pe un traseu de 23 de kilometri, vor fi aprinse vineri, de Moş Nicolae, de la esplanada cu statui din Piaţa Universităţii, unde a fost montat un brad înalt de 15 metri, potrivit municipalităţii.
Startul sărbătorilor va fi dat, prin aprinderea beculeţelor, la ora 18.00, de către primarul general Sorin Oprescu.
Potrivit municipalităţii, luminiţele de iarnă vor fi aprinse pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, I. C. Brătianu şi Unirii, de la Piaţa Unirii până la Palatul Parlamentului şi de la Palatul Parlamentului până la intersecţia cu Mircea Vodă, Lascăr Catargiu şi Regina Elisabeta, dar şi pe Şoseaua Kiseleff şi în Piaţa Victoriei, pe Calea Victoriei, la Arcul de Triumf, în Centrul Istoric, în Piaţa Constituţiei, Piaţa Regelui, Piaţa George Enescu şi Piaţa Universităţii, precum şi pe bulevardul Buzeşti - Berzei, în Piaţa George Enescu, în Centrul Istoric şi în Piaţa Regelui.
De asemenea, vor fi aprinse beculeţe pe Calea Dorobanţi, Bulevardul Aviatorilor, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, Piaţa Charles de Gaulle, Piaţa Rosetti, Bulevardul Carol şi la Piaţa Presei Libere.
Ornamentele de sărbători vor lumina şi la intrarea în Bucureşti de pe DN1, A2 şi A1, la intrarea în Bucureşti dinspre Giurgiu, pe Bulevardul Tineretului, la intrarea în Parcul Tineretului, pe Bulevardul Ferdinand, în Piaţa Operei, precum şi pe Calea Dorobanţilor, între Piaţa Dorobanţi şi Şoseaua Ştefan cel Mare.
Pentru al doilea an consecutiv, Primăria Municipiului Bucureşti, prin CREART, organizează, în Piaţa Universităţii, pe esplanada cu statui, evenimentul "Bucharest Christmas Market" care se va desfăşura în perioada 6 decembrie - 5 ianuarie.
La acest târg de Crăciun, într-un decor creat de Viaceslav Vutcariov şi realizat din 12 tone de cetină şi 65 de căsuţe de lemn, vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu vin fiert, decoraţiuni şi ornamente de iarnă, expoziţii de obiecte tradiţionale şi produse de manufactură, icoane pe sticlă şi lemn, ţesături, decoraţiuni din lemn şi ceramică, precum şi produse specifice bucătăriei tradiţionale româneşti.
Reprezentanţii municipalităţii precizează că în piaţa de Crăciun îi aşteaptă pe bucureşteni un brad înalt de 15 metri, ornat cu 2.000 de beculeţe, dar şi cu spectacole specifice sărbătorilor de iarnă.
Astfel, pe scena amplasată în Piaţa Universităţii, vor avea recitaluri ansambluri de muzică populară, grupuri de copii, grupuri de colindători, ansambluri de datini şi obiceiuri din toate zonele ţării (Maramureş, Baia Mare, Gorj, Sibiu, Alba Iulia, Bacău, Ialomiţa), precum şi artişti de muzică populară: Dinu Iancu Sălăjanu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan şi Horaţiu Cigu, Tudor şi Nicolae Furdui Iancu.
"Seara de 26 decembrie va fi sărbătorită cu un concert extraordinar de Crăciun", se mai precizează într-un comunicat remis de Primăria Capitalei.
Potrivit organizatorilor, anul acesta, a fost inclus în programul târgului proiectul "Crăciun cu Îngeri" al studioului de fotografie Foto Union, care se va desfăşura în perioada 13 decembrie - 21 decembrie şi la care bucureşteneii sunt aşteptaţi să viziteze târgul "într-un decor de sărbători, pentru a realiza o fotografie care este oferită apoi sub forma unei cărţi poştale tipărite".
"Cei mici vor avea ocazia să trăiască emoţia sărbătorilor de Crăciun alături de personaje de basm, spiriduşi şi, bineînţeles, vor putea să-i spună poveşti Moşului, vor recita poezii şi vor putea colora. Toate aceste activităţi vor avea loc într-un decor de poveste, la Casa lui Moş Crăciun", se mai arată în comunicat.
Totodată, bucureştenii vor putea participa la Campania "Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun", prin care se doreşte ajutorarea copiilor proveniţi din medii defavorizate. Donaţiile, constând în cărţi şi jucării, se pot face din prima zi a târgului şi până în 25 decembrie, la Casa lui Moş Crăciun, special amenajată în acest scop.
Bucureştiul este inclus în reţeaua internaţională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa - ChristmasMarkets -, fiind membru oficial al acesteia.
Şi la Palatul Brâncovenesc, în perioada 6-8 decembrie, vor fi organizate spectacole dedicate copiilor din centrele de plasament şi şcolile bucureştene.
"Evenimentul 'Spiriduşii îl aduc pe Moş Nicolae şi la Palatul Brâncovenesc' va fi organizat în incinta palatului, unde spaţiul va fi decorat în aşa fel încât cei mici vor intra într-o lume de poveste.Peste 100.000 de beculeţe şi globuri luminoase decorează domeniul din Mogoşoaia, iar în curtea interioară a palatului a fost împodobit un brad imens", mai spun reprezentanţii muncipalităţii.
La Palatul Brâncovenesc, copiii sunt invitaţi de spiriduşi să participe la atelierele de creaţie, unde vor învăţa să confectioneze brăduţi şi oameni de zăpadă, să picteze globuleţe şi clopoţei şi să confecţioneze felicitări 3D.
Bucureştenii sunt astfel invitaţi să viziteze şi Palatul Brâncovenesc, între orele 9.00 şi 17.00, intrarea fiind liberă. Cei mici vor avea parte de surprize, iar în Sala Scoarţelor vor putea asculta colinde şi poveşti de iarnă.