x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arena, pe jumătate gata

Arena, pe jumătate gata

de Monica Andrei Capatos    |    15 Oct 2009   •   00:00
Arena, pe jumătate gata
Sursa foto: Dragoş Soica/JURNALUL NAŢIONAL

Stadionul Naţional "Lia Manoliu" este pe jumătate gata. Va avea şi cupolă retractabilă, banii fiind plătiţi de Primăria Capitalei, în jur de 20 milioane de euro. Mai trebuie rezolvată problema locurilor de parcare şi a spaţiilor comerciale din interiorul arenei. Un sfat în acest sens va fi dat de nemţii care au în administrare stadionul din Frankfurt.



La început a fost un proiect de reabilitare a Stadionului Naţional "Lia Manoliu" care nu presupunea o demolare practic a construcţiei. Apoi a urmat o altă idee, aceea de a ridica de la zero un alt stadion modern, care să se califice pentru organizarea de evenimente importante cum ar fi finala Europa League, fosta Cupă UEFA. A urmat o licitaţie, în urma căreia firma câştigătoare Astaldi-Max Boegl a început lucrările, se întâmpla prin toamna lui 2007. S-a muncit în dulcele stil clasic românesc, aşa că au urmat întârzieri, discuţiile pe bani şi pe tema acoperişului retractabil. Să fie sau să nu fie montată? Asta era întrebarea în urmă cu un an. Povestea pe scurt aşa sună. Timpul a trecut, iar situaţia încet, încet a intrat în normal. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ieri, după o inspecţie la faţa locului, că stadionul este pe jumătate gata, urmând a fi semnate actele pentru cupola retractabilă a stadionului, atât de comentată. "Faţă de momentul în care am preluat mandatul, dar şi de luna iulie a acestui an, lucrările au înaintat considerabil, stadiul acestora fiind la 50% şi există garanţia că putem să-l terminăm la timp, în 2012", a spus Sorin Oprescu.

Din cele opt luni de întârziere, în prezent au fost recuperate trei. Municipalitatea a efectuat plăţi de 200 milioane de lei numai în anul 2009, fiind achitate constructorului aproximativ 85 milioane de lei, până în prezent Guvernul nedând nici un leu. "Deocamdată, la plăţile pentru stadion, Guvernul nu a participat pe anul 2009, municipalitatea a plătit 85 milioane de lei", a spus Oprescu. Întrebat când vor veni banii de la Guvern, Oprescu a răspuns sec: "Întreabă-i pe ăştia dacă ai pe cine să întrebi". Costul lucrărilor este de 120  milioane de euro, la care se adaugă cel al acoperişului.

NEMŢII-ŞI DAU CU PĂREREA

Directorul de investiţii, Bogdan Hreapcă, a explicat că urmează negocierea finală cu constructorul stadionului pe tema cupolei, municipalitatea încercând să obţină un preţ mai mic de 20 milioane de euro, în opinia sa, negocierile urmând să ajungă între 12 şi 14 milioane de euro. Dacă problema acoperişului a fost clarificată, cea a locurilor de parcare nu, pentru că o parte din terenul pe care urma să fie amplasate cele două parcări este privat. Mai mult, UEFA nu este de acord ca parcările să fie chiar lângă stadion pentru a nu pune în dificultate securitatea zonei. Cât despre spaţiile comerciale din interiorul arenei, Oprescu a spus că s-a luat legătura cu specialiştii din Frankfurt care au construit un stadion similar pentru obţinerea unor idei de gestionare a acestora. Capacitatea noului stadion va fi de 55.000 de locuri.

×
Subiecte în articol: observator