x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arheologii au deshumat luptătorii anticomunişti de la Ţaga

Arheologii au deshumat luptătorii anticomunişti de la Ţaga

07 Sep 2010   •   00:00
Arheologii au deshumat luptătorii anticomunişti de la Ţaga
Sursa foto: /ftr.ro

Doi luptători anticomunişti care au fost executaţi de Securitate în noaptea de 5 octombrie 1949 au fost deshumaţi, în această dimineaţă, în localitatea Santejude-Vale, comuna Ţaga. Măhălean Ioniţă ţi Moldovan Ioan au făcut parte din gruparea "Partizanii Regelui Mihai".

Ioniţă Măhălean şi Ion Moldovan au fost găsiţi în această dimineaţă de arheologi, la deshumare asistând şi rude ale celor doi foşti luptători din Garda Albă împuşcaţi în noaptea de 5 octombrie 1949. Potrivit cercetătorilor, Moldovan - cel mai tânăr dintre cei doi - a fost împuşcat cu un singur foc de armă, în cap.

Cealaltă victimă, Ioniţă Măhălean, considerat drept lider al Gărzii în zonă, a fost împuşcat în picioare şi stomac şi lăsat să se chinuie o noapte întreagă. Apoi, amândoi au fost aruncaţi într-o groapă comună, scrie ftr.ro. La deshumare a participat şi fiica lui Ioniţă Măhălean, care a declarat că este hotărâtă să ceară despăgubiri statului român.

Executaţi la marginea pădurii de pe dealul Ucişor

După mărturiile unor persoane din Sânteju de-Vale, Măhălean Ioniţă şi Moldovan Ioan, după ce au fost capturaţi au fost duşi la Securitatea din Gherla, de unde au fost readuşi în sat cu o maşină în cursul nopţii. Amândoi au fost apoi duşi până la marginea pădurii de pe dealul Ucişor, unde au fost executaţi prin împuşcare. Crima a fost înfăptuită în noaptea de 5 spre 6 octombrie, în jurul miezului nopţii. Cadavrele au fost îngropate a doua zi, chiar pe locul execuţiei, într-o groapă comună pe care au săpat-o rudele victimelor, aduse forţat pentru acest lucru de către securişti. Victimele au fost depuse în groapă fără sicriu, peste cadavre fiind pusă doar o pătură peste care s-a aruncat pământ. După execuţia celor doi, Securitatea l-a ridicat de acasă şi pe Mureşan Simion, născut în anul 1873, cel care i-a adăpostit şi ascuns pe cei trei. Şi acesta a fost împuşcat la marginea satului, în aceeaşi noapte, fiind îngropat apoi de către fiul său chiar pe locul execuţiei. Osemintele lui Mureşan Simion au fost deshumate de către CICCR la 22 octombrie 2009 în prezenţa unui procuror militar.

×
Subiecte în articol: observator