x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arhiva temporala

Arhiva temporala

de Eliza Dumitrescu    |    09 Feb 2006   •   00:00

Cum ar arata o arhiva a timpului pe care fiecrare dintre noi il traversam/locuim in fiecare zi ? Care i-ar fi culorile, forma, l-am putea noi in sfarsit atinge, arata si altora, am putea sa-i invitam pe cei de langa noi sa viziteze o zi din viata noastra, oricare i-ar fi culoarea ?
Ei bine, tanara artista Ioana Nemes chiar asta isi propune in cadrul proiectului, "Evaluari lunare" ("Monthly Evaluations") pe care il desfasoara de aproape trei ani. Ce face artista concret ? Utilizand o scala elaborata de ea insasi si aplicabila la 5 aspecte ale vietii ( intelect, sentimente, energie fizica, noroc, bani), culori si texte dintr-un jurnal personal ori semnate de Virginia Woolf, Ioana Nemes isi evalueaza si clasifica pe cat de obiectiv cu putinta timpul propriu, zi dupa zi. "Sunt fascinata de timp. Sunt fericita sa pot face vizibil timpul meu si ca incerc sa-l arhivez. Astfel poti sa refaci povesti iar ceea ce a fost real la un moment dat devine fictiv si vizibil"

Arhiva personala a devenit, cu timpul, destul de ampla si se afla in acest moment in stadiul de concept, pe hartie in carnete si schite. In cadrul unor expozitii ca aceea de la Galeria Ellen de Bruijne Projects/Dolores din Amsterdam, ori in cadrul expozitiei Kulturkontakt de la Viena, artista a materializat cateva din aceste zile arhivate. Ceea ce i se pare artistei fascinant este faptul ca acest material temporal poate fi "pus in practica" in orice forma. Formele preferate ale artistei sunt cubul si patratul pe care le percepe ca fiind cele mai obiective si mai echilibrate. Dar in cadrul expozitiei de la Viena, ziua pe care a ales artista sa o concretizeze si sa o expuna publicului, a luat forma unei diorame in genul celor de la Muzeul Antipa.

Incepand cu 8 februarie, Ioana Nemes isi va desfasura proiectul la Galeria Orizont, unde va expune trei zile din arhiva sa : o zi roz pal, o zi verde crud si o zi violet. "Monthly Evaluations" va fi deschisa si va putea fi vizitata pana pe 16 februarie si nu este un fenomen singular. Ea face parte din proiectul "Temporary Studio" initiat de criticul de arta Simona Nastac. "Temporary Studio isi propune sa invite artisti tineri "sa lucreze si eventual sa expuna, in spatii problematice ori neconventionale" (Simona Nastac). Tinerii artisi romani nu au posibilitatea de a lucra intr-un atelier propriu, nu exista infrastructura". In afara de a facilita dialogul publicului cu artistii actuali, proiectul Temporary Studio semnaleaza aceasta conditie a artistului tanar in societatea romaneasca actuala.

×
Subiecte în articol: observator