x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arieseni, paradisul constructiilor ilegale

Arieseni, paradisul constructiilor ilegale

06 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Un recent control al inspectorilor Consiliului Judetean Alba in zona turistica Bubesti - Vartop de pe raza comunei Arieseni, din Apuseni, a relevat existenta a numeroase constructii ilegale in zona partiei de schi. Paradoxal, vilele au fost ridicate chiar pe terenul Ministerului Apararii Nationale.
LUCIAN DOBRATER

IZOLARE. Pensiunea Alpin are autorizatie de constructie obtinuta in urma cu cativa ani
Din cele 14 constructii verificate la fata locului, doar patru au autorizatii de construire, emise in ultimii ani de catre Primaria comunei Arieseni, dupa cum prevede Legea nr. 50/1991 republicata. Acestea sunt: Cabana Vartop, Pensiunea turistica Alpin, garajul pentru utilajul de imprastiat zapada si spatiul de depozitare al societatii Todea Turism si o casa de vacanta apartinand lui Ovidiu Popa.

DERANJ. "Pentru zona turistica Bubesti - Vartop se afla in curs de executie un plan urbanistic zonal. Acesta urmeaza sa stabileasca reglementarile specifice ale viitoarei statiuni turistice ce se va realiza aici, acoperind toate functiunile necesare: accesul si circulatia in statiune, zona de informare si receptie a turistilor, zona de cazare (cabane, hoteluri), alimentatie publica, agrement, zone verzi etc.", ne-a declarat Florin Marginean, vicepresedintele CJ Alba. Din pacate, a adaugat oficialul, demersurile pentru creionarea viitoarei statiuni turistice Arieseni sunt ingreunate de faptul ca vilele din zona partiei de schi de la Vartop sunt in ilegalitate. "Este o problema care trebuie rezolvata cat mai repede posibil. Nu putem sa intram in normalitate cu astfel de constructii ilegale, care valoreaza sute de milioane de lei", a mai precizat Marginean. Lista constructiilor, 10 la numar, fara autorizatii cuprinde si numele instructorului de schi Danut Gligor. El nu are autorizatie de construire pentru ridicarea unei alte case de vacanta (parter + mansarda), aflata in imediata vecinatate a Cabanei Vartop, una dintre cele patru constructii in regula. Constructia respectiva a fost executata in anul 1992, se mai arata in raportul expertilor de la CJ Alba.

"STRIGATE DISPERATE". Gligor sustine ca autorizatia pentru casa de vacanta aflata in prelungirea cabanei nu a putut fi obtinuta din motive obiective. "Din pacate, situatia juridica a terenului nu a fost reglementata dupa 1990. Eu am cerut acest lucru in repetate randuri consiliilor locale care au functionat in Arieseni, dar degeaba. A fost un adevarat paradox, o parte din constructia mea se afla in judetul Alba, iar cealalta, in judetul Bihor...", a mai subliniat Danut Gligor.

ARSI LA BUZUNARE. Conform legii, proprietarii acestor vile impresionante ar trebui amendati cu sume consistente. Pentru constructiile mai vechi de doi ani, dreptul autoritatilor de a constata si de a aplica amenzi contraventionale a fost prescris. In cazul casei de vacanta a lui Gligor, inspectorii CJ Alba spun ca "in conformitate cu prevederile legii, pentru constructiile mai vechi de doi ani, dreptul de a constata si a aplica contraventiile la regimul autorizarii constructiilor se prescrie". In aceeasi situatie mai sunt Viorel Pantea, Tiberiu Chisu si Ionut Pantea. Multe dintre casele de vacanta de langa Partia Vartop au fost finalizate de foarte muti ani, unele chiar din 1990, astfel ca proprietarii nu mai pot fi "agatati". Poate ca Ministerul Apararii Nationale, administratorul terenului respectiv, este cel mai in masura sa raspunda pe ce baza legala au aparut aceste cladiri. Dar asta ar insemna ca pe cei din conducerea ministerului sa-i si intereseze ce se intampla cu acel teren. Pana una-alta, la Arieseni se contureaza o zona turistica ideala pentru ridicarea constructiilor ilegale, fara ca autoritatile locale sa poata lua masurile ce se impun.

PROBLEME
Notele de constatare indica faptul ca, totusi, cei mai multi dintre proprietarii de vile sunt localnici, din Arieseni sau comunele invecinate. Cea mai mare problema legata de constructia caselor de vacanta neautorizate o constituie litigiul legat de administrarea terenului respectiv. "Constructiile sunt ridicate pe pasunea comunala, domeniul public de fapt, insa aceasta este in administrarea Ministerului Apararii Nationale. Singura posibilitate pe care o avem este de a amenda beneficiarii, lucru care s-a facut in repetate randuri. Din pacate, pana la reglementarea situatiei juridice a terenului, suntem practic legati de maini si de picioare", ne-a declarat primarul comunei Arieseni, Marin Jurj (foto). La fata locului s-a deplasat si deputatul PUR de Alba, Nicolae Popa. Acesta a precizat ca va supune atentiei Parlamentului situatia de la Arieseni si va cere Ministerului Apararii Nationale sa rezolve problema suprafetei pe care o administreaza in zona.

×
Subiecte în articol: observator arieseni