x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul şef al Statului-Major al Apărării a fost învestit. Klaus Iohannis a înmânat drapelul de luptă generalului Gheorghiță Vlad

Noul şef al Statului-Major al Apărării a fost învestit. Klaus Iohannis a înmânat drapelul de luptă generalului Gheorghiță Vlad

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2023   •   15:30
Noul şef al Statului-Major al Apărării a fost învestit. Klaus Iohannis a înmânat drapelul de luptă generalului Gheorghiță Vlad

Klaus Iohannis, președintele României, a participat joi la ceremonia de învestire în funcție a Șefului Statului Major al Apărării. În cadrul ceremoniei< președintele României a înmânat drapelul de luptă generalului Gheorghiță Vlad.

Ceremonia de învestire a noului șef al Apărării a avut loc pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I”, din București.

„Domnule general – locotenent Gheorghiță Vlad. Preluați astăzi mandatul de Șef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic și dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări și de a menține un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forțelor. Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forțe a Armatei României și nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri și amenințări, în continuă evoluție.Avem în derulare și în perspectivă programe majore de înzestrare, având în vedere că alocarea bugetară pentru Apărare a crescut în acest an la 2,5% din PIB”, a spus Klaus Iohannis.

În cadrul ceremoniei, generalul Daniel Petrescu a predat generalului Gheorghiță Vlad comanda structurii de forțe a Armatei României. La ceremonie au mai participat, printre alții, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, și Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului,

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de numire a generalului Gheorghiță Vlad în funcția de șef al Statului Major al Apărării începând cu data de 1 decembrie 2023. El a fost și înaintat în gradul de general – cu patru stele.

Potrivit Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad a îndeplinit funcția de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

Anterior, în perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În anul 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică - Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.

A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi și-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

Gheorghiță Vlad s-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.

                                                                 ››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: armata Iohannis general