Tribunalul Bucureşti a decis, ieri seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul a 14 din cele 15 persoane reţinute în dosarul privind tăinuirea furtului de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla, iar Adrian Preda a fost lăsat în libertate, decizia putând fi atacată cu recurs. Suspecţii Alin Câcă şi Eugen Preda fuseseră eliberaţi pentru că ordonanţele de reţinere expiraseră. Eugen Preda a declarat că nu va părăsi Tribunalul până când judecătorii nu vor da o sentinţă. Cu toate acestea, cei doi n-au mai fost de găsit. Rămâne de văzut dacă se vor preda de bunăvoie poliţie, sau dacă vor fi căutaţi de mascaţi.
În urma unor descinderi ale poliţiştilor, coordonaţi de doi procurori DIICOT, în 43 de locaţii din Bucureşti şi Ilfov au fost recuperate 35 de arme - AK 47, pistoale TT şi o mitralieră - furate de la unitatea militară din Ciorogârla. Totodată, au mai fost confiscate alte trei arme de foc. Anchetatorii au reţinut, duminică, 15 persoane, printre care se află şi fraţii Eugen şi Adrian Preda. Ancheta continuă.
În urma unor investigaţii care au durat aproximativ patru luni, anchetatorii au dat de urma armelor furate de la Ciorogârla. Armele au fost găsite în două locaţii din localităţile Dragomireşti şi Chiajna, din judeţul Ilfov. Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că armele sunt în stare de funcţionare, dar nu au fost folosite. "Scopul furtului urmează să fie stabilit în cursul anchetei, dar nu excludem posibilitatea comercializării lor. Armele nu au fost folosite până în prezent, au fost furate fără muniţia aferentă. În urma descinderilor nu a fost găsită muniţie corespunzătoare acestui tip de armament", a precizat Petre Tobă. Din cele 15 persoane reţinute, şase au participat la spargerea depozitului de armament al unităţii militare din Ciorogârla. Amprentele lui Eugen Preda au fost găsite la depozitul de armament, dar şi pe o parte din armament. Procurorul DIICOT Codruţ Olaru a precizat că unii din cei 15 membri ai grupării reţinuţi sunt acuzaţi de două omoruri, grupul fiind implicat în trafic de arme şi de droguri. Se pare că armele urmau să fie oferite în schimbul unei importante cantităţi de heroină sau să fie folosite în comiterea unor infracţiuni cu violenţă.
PREDA, ŞEFUL CĂRĂUŞILOR
Eugen Preda a intrat în atenţia procurorilor DIICOT încă din luna august, în urma a două capturi de heroină în Turcia şi în Bulgaria, în valoare de aproximativ 7 milioane de euro. În urma cooperării cu autorităţile turce şi bulgare, cercetările s-au extins şi în România, unde s-a stabilit că grupul de traficanţi de droguri era coordonat de George D. Laurenţiu. Acesta contacta furnizorul de heroină din Turcia, plătea şi transporta drogurile în Europa de Vest. Cărăuşii drogurilor erau recrutaţi din Bucureşti, dar şi din alte judeţe din România. Anchetatorii au stabilit că Eugen Preda a organizat mai multe întâlniri între traficanţii de droguri şi cărăuşi, care primeau câte 50.000 de euro pentru fiecare transport.
Citește pe Antena3.ro