x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aşa se face Justiţia în România! În dosarul incendierilor poliţistului Leuştean, expertul vede ceea ce nu există!

Aşa se face Justiţia în România! În dosarul incendierilor poliţistului Leuştean, expertul vede ceea ce nu există!

de Gabriela Mladin    |    29 Feb 2012   •   15:32
Aşa se face Justiţia în România! În dosarul incendierilor poliţistului Leuştean, expertul vede ceea ce nu există!

De cum se face Justitia in Romania, multi se plang!

Cazurile flagrante ar trebui stranse intr-o culegere pe care specialistii s-o imparta absolventilor de Drept sau chiar magistratilor, cu explicatia: “Asa nu!' Poate doar asa superficialii sau rauvoitorii vor constientiza gafele pe care le fac. Sau macar se vor face de ras, pentru ca tragerea la raspundere, nu exista. Este si cazul unui expert care, pus sa stabileasca o cauza a incendiului intr-un dosar penal, a vazut ceea ce nu exista. Este vorba despre dosarul in care o familie de politisti Delia si Aurel Leustean si-au vazut, in patru luni, masina si casa in flacari. Desi criminalistii au depistat elemente care sa duca la ideea unei maini criminale, adica fragmente din cocktail molotov, s-a decis efectuarea unei expertize care sa stabileasca de unde a pronit incendiul, ca asa e procedura. Rezultatul a fost unul care a dat pe spate anchetatorii: “cauza incendiului la imobil este scurt circuitul electric!' Un singur lucru a uitat expertul sa verifice, daca imobilul era racordat la reteaua de curent electric. In realitate, casa se afla in constructie si pentru ea nu era deschisa partida electrica. Nici macar ale improvizatii care sa conduca la o astfel de idée.

In noaptea de 7 iunie, Delia si Aurel Leustean isi vedeau masina in flacari, iar pe 7 octombrie, scenariul s-a repetat la casa lor, aflata in constructie. Criminalistii au stabilit, din primele cercetari, ca e vorba despre o mana criminala, gasind benzina si urme ale incendierilor. De mai bine de 9 luni, cercetarile in cel mai grav caz de razbunare asupra unei familii de politisti din Gorj, bat pasul pe loc. Si asta pentru ca se fac audieri peste audieri si expertize peste expertize. Peste 300 de oameni au fost audiate, practic indivizii care au fost amendati, din toata tara, de catre politistul de la Rutiera, Aurel Leustean. Se banuieste ca ar fi vorba despre o razbunare a unui contravenient.

Scurt circuit produs fara curent!
Ultima proba care a intors anchetatorii la 180 de grade este expertiza solicitata pentru a stabili “negru pe alb' cauza incendiului produs la casa, intrucat la masina se decisese déjà ca cineva a pus foc intentionat. Rezultatul expertizei a fost unul uluitor. Desi, expertul din Valcea, in varsta de 80 de ani, al carui nume politistii au refuzat sa-l divulge, a venit la fata locului si a fotografiat fiecare coltisor al imobilului nu a vazut ce era esential, ca acea casa nu era racordata la sistemul de electricitate. Cu toate acestea stabileste clar ca incendiul s-a produs ca urmare a unui scurt circuit. De aici se pune intrebarea logica: cum se poate produce un scurt circuit cand pe fire nu exista curent electric?

Se cere constatarea, constatarii!
“Nu este deschisa partida electrica, aveam casa in constructie si nu aveam decat firele trase prin doze, fara sa primeasca curent electric, pentru ca nu eram racordat. Nu comentez rezultatul expertizei, nu mai stiu ce sa spun!', a precizat politistul Aurel Leustean.

Este, insa, strigator la cer cum un specialist, pe care statul il plateste pentru ca expert sa constate o realitate, scrie intr-un raport o asemenea stupizenie. Anchetatorii si familia Leustean, au depus obiectiuni la expertiza, prin care au cerut expertului sa vina din nou la fata locului si sa constate un lucru elementar: daca imobilul primeste curent de undeva pentru a se produce scurt circuitul.

×
Subiecte în articol: aurel leuşteanu