x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a schimbat legea pentru vânzarea locuinței: un nou act obligatoriu

S-a schimbat legea pentru vânzarea locuinței: un nou act obligatoriu

de Redacția Jurnalul    |    16 Mai 2023   •   11:45
S-a schimbat legea pentru vânzarea locuinței: un nou act obligatoriu

Reguli noi pentru români la vânzarea locuinţei. Actul fără care nu poţi să faci tranzacţia casei. Klaus Iohannis a promulgat legea.

Potrivit Antena 3 CNN, noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale (PAD) a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la sfârșitul săptămânii trecute și va fi aplicată începând din noiembrie.

Principalele modificări sunt că poliţa se scumpeşte şi că locuinţele nu vor mai putea fi vândute fără asigurare obligatorie.

Alte noutăți din legea asigurării obligatorii a locuințelor sunt posibilitatea ca polița să fie încheiată multianual, pe 20-30 de ani, ca aceasta să poată fi achiziționată și prin broker sau de la primăria unde este înregistrată fiscal locuința, spune directorului de dezvoltare PAID, Cosmin Tudor.

Polița se scumpește, astfel că valoarea ei crește de la 100 la 130 de lei pe an, pentru locuințele din materiale moderne (tip A) și rămâne tot 50 de lei pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente (tip B). 

Partea bună este că poliţa de asigurare nu va mai fi calculată în euro, ceea ce vă protejează de inflație.

Reversul este că și despăgubirile vor fi calculate tot în lei. Suma maximă pe care o pot primi proprietarii din prima categorie (tip A) pentru pierderi totale este de 100.000 de lei, iar pentru cei din cea de-a doua categorie (tip B) este 50.000 de lei.

Contractul de asigurare (PAD) va fi încheiat pe o perioadă de cel puțin 12 luni și intră în vigoare la ora 0:00 a celei de-a cincea zi calendaristice ulterioare încheierii acestuia, dar pot fi încheiate contracte şi pe mai mulți ani.

Orice casă degradată poate fi asigurată PAD

Pot fi încheiate polițe de asigurare indiferent de starea de degradare a locuințelor, nu are nicio importanță dacă sunt amplasate în zone inundabile sau cu mare risc de alunecări de teren. 

Singura condiție este ca aceste case să fie înregistrate fiscal cu titlul de locuință sau sediu de firmă.

Cea mai importantă modificare este în cazul cumpărării/vânzării locuinței: polița de asigurare împotriva dezastrelor este obligatorie pentru înregistrarea locuinței în Cartea funciară.

Aceasta este singura măsură de a-i convinge pe proprietarii români să încheie polițe de asigurare obligatorie. 

Dacă este obligatorie, înseamnă că există și amenzi pentru nerespectarea legii, de la 100 la 500 de lei. 

Locuințele cu risc seismic pot fi asigurate doar facultativ

Locuințele cu risc seismic gradul I nu pot fi asigurate (PAD), până la finalizarea lucrărilor de consolidare. Doar în București sunt câteva mii de locuințe care nu pot face obiectul asigurării obligatorii. 

Dar, conform noilor modificări, pot fi asigurate facultativ și fără poliță (PAD). Evident, nici o societate nu va încheia un contract în aceste condiții. Dar, teoretic, este posibil, potrivit gandul.ro.

Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.

Totul vine după valul de cutremure înregistrat recent în județul Gorj, care a fost un semnal de alarmă pentru autorități.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care prevede creșterea cu 30 de lei/an a prețului asigurării obligatorii a locuințelor de tip A, cele mai rezistente, în special din orașe. 

Astfel, prețul acestei asigurări va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei pe an în prezent, în timp ce despăgubirea maximă pe care o poți primi rămâne aceeași - 100.000 de lei.

 

×