x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asistenţii sociali, obligaţi să stea în izolare la locul de muncă: Nici Ceauşescu nu ne-a umilit aşa

Asistenţii sociali, obligaţi să stea în izolare la locul de muncă: Nici Ceauşescu nu ne-a umilit aşa

16 Apr 2020   •   17:39
Asistenţii sociali, obligaţi să stea în izolare la locul de muncă: Nici Ceauşescu nu ne-a umilit aşa

Asistenţii sociali cer Guvernului să modifice de urgenţă Ordonaţa Militară nr. 8, prin care sunt obligați să stea în izolare la locul de muncă timp de 14 zile. O asistentă socială a povestit, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, că e nevoită să se spale la lighean şi că doarme pe saltele vechi.

Izolarea la locul de muncă e o adevărată umilinţă pentru asistenţii sociali din ţară. Ei se plâng de condiţii improprii de trai, de când autorităţile i-au obligat, prin Ordonanţa Militară numărul 8, să rămână în centrele în care lucrează, timp de 14 zile. În exclusivitate pentru MEDIAFAX, o angajată dintr-un cămin de bătrâni, spune că se spală la lighean şi doarme pe saltele vechi de zeci de ani.

„Mă obligi să mă duc la aceeaşi toaletă cu asistaţii, mă obligi să mănânc o mâncare pe care eu nu o tolerez? Pur şi simplu din aceleaşi vase, bine o să ne luăm vase de casă, te culci pe saltele de zeci de ani, nu oferi nicio condiţie umană. Sunt centre vechi şi nu ai unde să îţi faci igiena minimă personală, decât stând la coadă, aşteptând. Să te speli la lighean! La vârsta asta, cu câţiva ani înainte de pensie, să mă obligi să revin, unde? La începutul secolului? Ne gândim să ne cumpărăm oliţă de noapte. Ne iei din familie, ne distrugi sărbătorile, nici Ceauşescu nu ne-a umilit aşa!”, a declarat femeia într-o discuție telefonică.

Aceasta trece printr-o adevărată dramă. Cât ea stă în izolare, nu are cine să-i îngrjescă mama, bolnavă de cancer în fază terminală.

„Eu întreb, dacă mama mea va muri în aceste zile, cine îmi va dărui ultimele ei clipe de viaţă? Mama mea este încadrată în grad de handicap, este în fază terminală, locuiesc cu ea, statul nu mă plăteşte ca să-mi îngrijesc mama, nu beneficiez de îndemnizaţie de însoţire şi din salariul meu pe care îl primesc în asistenţă socială nu-mi pot permite femeie pe care să o plătesc ca să vină să-mi îngrijească mama. Mi s-a spus că soţul meu trebuie să-i schimbe pampersul, mama mea a fost profesoară. Şi încă este lucidă, are cancer, cum să accepte umilinţa ca ginerele ei să-i schimbe pamperşii?”, spune femeia.

Asistenţii sociali cer acum Guvernului să modifice de urgenţă Ordonaţa Militară nr 8. Sindicaliştii au trimis deja o scrisoare în acest sens.

„Avem lucrători care ne-au declarat că dorm cu beneficiarii în pat, avem lucrători care spun că sunt agresaţi de aceşti beneficiari şi care sunt dispuşi să îşi dea demisia cu orice fel de riscuri. Sunt judeţe în care chiar în ziua de vineri, ziua în care s-a publicat Ordonanţa, oamenii au fost ţinuţi până la ora 5 să nu plece din serviciu fără să li se spună de ce, iar la ora 5 li s-a spus că vor rămâne încă 14 zile. Drepturile copiilor salariaţilor noştri sunt încălcate, sunt ignorate de Guvern care nu este interesat ce se întâmplă cu aceşti copii. De asemenea, drepturile adulţilor cu handicap care sunt întreţinuţi în familie de aceşti salariaţi”, a declarat Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Naţional „Forţa Legii”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: asistenti sociali izolare