x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atac la evrei

Atac la evrei

20 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
BUZAU - Capetele rase terorizeaza o familie de origine iudaica In timp ce la Bucuresti se sarbatoreau, in prezenta ministrului Culturii si Cultelor si a reprezentantilor comunitatii evreilor, 64 de ani de la pogromul legionar, o familie din Buzau a fost amenintata cu moartea de "capetele rase", celebrii skinheads. Politia ii ofera protectie si a alcatuit imediat un cerc de suspecti.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Click pe imagine pentru a accesa fotoreportajul
SIMBOLURI. La Sinagoga Mare au fost aprinse sase lumanari in memoria celor sase milioane de evrei morti in Holocaust si a celor care au fost ucisi in pogromul din Romania
Nimeni din familia Zosner nu se gandea anul trecut ca in Romania secolului XXI vor deveni tinta capetelor rase, autointitulate rasa pura. Totul a inceput in urma unui conflict banal intre doi tineri. Unul de origine evreiasca, celalalt roman. Dupa ce s-au scuipat si s-au imbrancit reciproc, totul s-a terminat cu apelativele: "Jidanule!" si "Nazistule!". Atat! Numai ca la scurt timp dupa aceea, mai precis in seara de Revelion, familia Zosner s-a trezit la usa cu patru indivizi care au incercat sa-i agreseze. Speriati cu Politia, cei patru au fugit.

INTERNET. "Acum cateva zile am fost sunat de la Bucuresti de catre cineva din organizatia evreilor din Romania care mi-a spus ca pe adresa de Internet www.national-socialism.tk este o poza a nepotului meu si a fratelui sau insotite de adresa unde locuiesc", spune inginerul Lioner Zosner. La rubrica "Inamici" a acestui site a aparut o fotografie insotita de un text in care se mentiona intre altele: "Acesta este acel evreu caruia i-am dat numele de cod Atacatorul. In luna decembrie 2004, el... a agresat fizic... un camarad din Buzau COMBAT 18. Romania face apel la voi pentru prinderea acestei scursuri si aplicarea unei solutii". A doua zi, mama celor doi s-a trezit la usa cu trei indivizi, rasi in cap, pusi pe harta. Amenintati si de aceasta data cu Politia, cei trei au dat bir cu fugitii. Ulterior, familia nu a mai suportat amenintarile si a depus o plangere la Politie.

TINTE. Cei doi frati evrei (foto sus si jos, incercuit) au fost pusi pe Internet in catarea capetelor rase

MASURI. Imediat oamenii legii au intrat pe fir si au reusit sa stabileasca un cerc de suspecti. Subcomisarul Laurentiu Pantazi, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Buzau, spune: "Comunitatea de evrei din Buzau nu este foarte numeroasa. Numara doar 10 membri. Am stabilit de unde si cum a inceput aceasta poveste. Am stabilit ca este vorba de un site gazduit de un server din San Francisco. Am alcatuit un cerc de suspecti, relativ restrans, si am identificat persoana in cauza. Individul risca, conform legii, intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru raspandire de materiale rasiste, xenofobe si indemnare la ura rasiala. Nu este vorba de un fenomen".

"Am suplimentat fortele de ordine publica din zona si am marit numarul patrulelor de siguranta publica instruite cu privire la acest caz." Manifestarile neonaziste nu sunt la Buzau la ordinea zilei. S-a mai intamplat o singura data cand anul trecut un tanar de 17 ani a fost trimis la scoala de reeducare dupa ce a desenat sloganuri rasiste si a defilat in uniforma nazista prin fata Sinagogii din localitate.

64 DE ANI
Comunitatea evreiasca din Romania a comemorat ieri, printr-o adunare solemna, la Sinagoga Mare din Bucuresti, evenimentele sangeroase din 21-23 ianuarie 1941 din Capitala. In urma cu 64 de ani, evreii bucuresteni au cazut victime pogromului legionar. Peste 120 de persoane au fost ucise cu cruzime. In memoria acestora, dar si a celor 6 milioane de evrei morti in Holocaust, au fost aprinse in mod simbolic sase lumanari, intr-o ceremonie la care au participat principesa Margareta si principele Radu, consilierii prezidentiali Andrei Plesu si Claudiu Saftoiu, ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, ambasadorul Israelului la Bucuresti, Rodica Radian Gordon, deputati si senatori. Desi initial se anuntase ca va participa si presedintele Traian Basescu, acesta a renuntat in ultimul moment, dar a transmis ca Romania trebuie sa devina o tara "intoleranta la intoleranta". (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: observator