x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atanasiu: "FMI a vrut să demonstreze Guvernului că nu e capabil să managerieze această decizie"

Atanasiu: "FMI a vrut să demonstreze Guvernului că nu e capabil să managerieze această decizie"

21 Mai 2010   •   00:00

Fostul ministru al Muncii Alexandru Atanasiu (PSD) a declarat pentru Jurnalul Naţional că anunţul lui Dominique Stauss-Kahn nu este o noutate, întrucât şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus acelaşi lucru şI la întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii PSD.

"La întâlnirea pe care Jeffrey Franks a avut-o cu reprezentanţii PSD, l-am întrebat dacă Guvernul român este capabil să administreze acest tip de măsuri, ţinând seama de efectele negative foarte puternice pe care le vor avea. Răspunsul a fost că aceasta este o încercare pentru Guvernul român. Puterea din România a optat pentru această soluţie, dar nici reprezentanţii Fondului nu sunt convinşi că ea va conduce la eliminarea deficitului şI peste câteva luni se va recurge tot la mărirea taxelor. Dominique Strauss-Kahn nu a făcut altceva decât să aducă la cunoştinţa publicului acest lucru", a declarat Atanasiu.

Fostul ministru crede însă că FMI a ridicat atât de mult ştacheta în privinţa reducerilor de cheltuieli ştiind că Guvernul român nu are nici priceperea, nici încrederea din partea populaţiei necesare pentru a manageria situaţia. "Au vrut să ne arate că soluţia pentru care a optat Guvernul este nefezabilă, iar Executivul nu este capabil să gestioneze situaţia. În limbaj mai colocvial, ne-au spus: vreţi reduceri de salarii şI pensii? Bun, atunci reduceţi-le cu 25 şI 15 la sută", a explicat Atanasiu, precizând că eşecul previzibil al acestei măsuri va conduce tot la majorarea taxelor.

Atanasiu a mai explicat că reducerile atât de drastice sunt cauzate de păstrarea aceluiaşi plafon al achiziţiilor, în timp ce alte ţări din Europa au redus salariile cu 5 sau 10 la sută şI au tăiat cu până la 30 la sută din cheltuielile pentru achiziţii. "Numai la noi achiziţiile au rămas la niveluri scandaloase", a declarat Atanasiu. El a mai spus că se puteau lua alte măsuri pentru micşorarea deficitului, precum reducerile masive de achiziţii, reducerea cu 5% a salariilor bugetarilor şI introducerea impozitului progresiv pe venituri. "Impozitul firmelor ar putea rămâne neschimbat, dar impozitul pe veniturile salariale şI veniturile asimilate acestora ar trebui să fie progresiv. Nu putem fi în situaţia asta solidari la fel şI cei  cu venituri mari, şI cei care îşi duc viaţa de azi pe mânie", a declarat Atanasiu.

×
Subiecte în articol: observator