x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aubenas, eliberata pentru 6 milioane $

Aubenas, eliberata pentru 6 milioane $

de Marina Constantinoiu    |    03 Aug 2005   •   00:00
Aubenas, eliberata pentru 6 milioane $

Un ziarist francez, fost ostatic in Liban, sustine ca, pentru eliberarea jurnalistei Florence Aubenas si a ghidului ei, Hussein Hanoun, s-au dat 6 milioane de dolari.

Pentru eliberarea din captivitatea irakiana a ziaristei franceze Florence Aubenas si a ghidului ei irakian s-au platit 6 milioane de dolari, sustine un ziarist francez. Care a aflat si ca serviciile secrete franceze stiu cine-s rapitorii ziaristilor francezi. Au toate datele despre ei: numere de mobile, locatie, fotografii.

Informatii-bomba, furnizate intr-un interviu intr-o publicatie lunara: Afrique Magazine. Detinatorul lor este un ziarist francez, Roger Auque, el insusi fost ostatic, dar in Liban. El a acordat un interviu acestei publicatii, pentru editia din august-septembrie.

RASCUMPARAREA. Conform spuselor lui Auque, pentru eliberarea lui Florence Aubenas si a lui Hussein Hanoun s-au platit in luna iunie 6 milioane de dolari, contrar celor afirmate de autoritatile franceze, potrivit carora nu s-ar fi platit o rascumparare in schimbul eliberarii celor doi, dupa 157 de zile de captivitate.

TACTICA RAPITORILOR. "Rapitorii nu spun niciodata de la inceput ca vor bani", subliniaza Auque. "Ei prefera sa se prezinte drept o miscare politica sau religioasa. Apoi, dau de inteles ca au cheltuieli mari si ca un ajutor le-ar fi de folos. Prin urmare, este sugerata o suma de bani", afirma jurnalistul francez in interviul din Afrique Magazine, citat de AFP.

PRECEDENTE. Tot el sustine ca, in schimbul eliberarii din captivitatea irakiana a altor doi ziaristi francezi, Christian Chesnot si Georges Malbrunot, "s-a platit mult mai putin" decat s-a facut in cazul Aubenas. Roger stie si cati bani s-au dat pentru eliberarea sa din Liban: doua milioane de dolari, "o suma mare pentru acea perioada", dupa parerea sa.

IDENTIFICATI. Jurnalistul afirma ca, "in ceea ce-i priveste pe ziaristii Georges Malbrunot, Christian Chesnot si Aubenas", serviciile secrete franceze "i-au identificat pe rapitori si, foarte sigur, si locul in care se afla". Mai mult decat atat, el spune ca "in subsolurile de la Paris al DGSE (Directia Generala pentru Securitate Externa) sunt afisate pe un perete numerele de telefon mobil ale rapitorilor, fotografiile lor, alaturi de o harta a Irakului". Informatiile din acest interviu ar putea deveni extrem de interesante inclusiv pentru publicul din Romania, care a fost bombarat, la un moment dat, cu detalii despre captivitatea comuna a ostaticilor romani (Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si insotitorul lor irakiano-american, Mohamed Munaf) cu frantuzoaica Aubenas si ghidul ei irakian. Informatii dezmintite ulterior de Aubenas, intr-un mod cel putin ciudat, ca si de ghidul ei irakian, care s-a multumit sa vorbeasca, dupa eliberare, doar despre captivitatea sa comuna cu Aubenas. Din relatarile tuturor insa - romani, Aubenas, Hussein - au iesit la iveala multe elemente comune, care nu au fost clarificate nici pana in ziua de azi. Daca informatiile lui Roger Auque sunt veridice si daca cele despre captivitatea romano-francezo-irakiana sunt adevarate, inseamna ca datele despre rapitori sunt de utilitate si in ancheta privind captivitatea ziaristilor romani. Am intrebat-o pe Marie-Jeanne Ion ce parere are despre afirmatiile lui Auque.

"Mi-e destul de greu sa le comentez, atat timp cat ele nu vin dintr-o sursa oficiala", ne-a declarat ea. "Daca, intr-adevar, exista toate aceste date la-ndemana autoritatilor franceze, probabil ar fi fost normal ca si noi sa fim informati despre existenta lor. Dar, repet, atat timp cat nu am primit aceste date din sursa oficiala franceza sau romana, nu are rost sa comentez pe marginea lor. Sigur, daca ele se dovedesc a fi veridice, insemna ca rapitorii pot fi prinsi, nu? Ceea ce, sigur, ne-ar bucura", a adaugat Marie-Jeanne Ion.

NEGOCIERI
Intrebat in legatura cu durata negocierilor, Roger Auque afirma ca "in Orientul Mijlociu domneste regula spionitei acute. Arabii vad spioni peste tot (...). Ei sunt foarte neincrezatori si isi iau masuri de precautie enorme". Roger Auque a fost detinut, in 1987, in Liban, de militiile siite libaneze proiraniene Hezbollah, pret de un an. Dupa eliberarea sa, a devenit "corespondent de razboi", realizand numeroase reportaje la Bagdad. Recent, el a publicat o carte intitulata "Ostaticii. De la Beirut, la Bagdad/Jurnalul unui corespondent de razboi".
×
Subiecte în articol: observator aubenas auque