OBSERVATOR
Comisia de Cultura a Senatului a cautat sa afle de la sefii celor doua cotidiene motivele scandalurilor care au depasit culoarele din
Casa Presei.
Macinati de scandaluri
Comisia de Cultura a Senatului a lansat luni o invitatie catre conducerile cotidienelor Romania libera si Evenimentul zilei pe tema presiunilor reclamate de redactiile celor doua publicatii. Din partea
ziarului Romania libera a fost prezent directorul, reprezentantii conducerii Evenimentului zilei declinand invitatia.
ION NASTASE
Directorul cotidianului Romania libera, Petre Mihai Bacanu, a declarat ieri la Comisia de cultura a Senatului ca este posibil ca imixtiunile patronatului reclamate de echipa sa redactionala sa nu aiba neaparat o origine politica, ci sa fie o initiativa a reprezentantilor trustului german. El a precizat ca in contractul de asociere dintre Romania libera si trustul WAZ este stipulat ca reprezentantii cotidianului se vor ocupa de latura editoriala, iar partea germana de cea economica.
Asocierea s-a produs in urma cu patru ani, dupa negocieri care au durat trei ani, iar singura clauza a celor de la Romania libera, potrivit lui Bacanu, a fost independenta ziarului.
PROBLEME. "Timp de trei ani nu s-a intamplat nimic in relatia cu WAZ, nici economic, nici editorial", a precizat Bacanu. El a aratat ca prima problema economica de care s-a interesat reprezentantul in Romania al trustului german a fost pretul ziarului, propunand ca acesta sa fie marit de la 5.000 la 20.000 de lei. Apoi, conform lui Bacanu, acesta "a incercat, insinuant la inceput, sa indeparteze ziarul de zona politicului", sugerand sa fie publicate "poze pozitive mari" si sa fie introduse cat mai multe mondenitati in continutul ziarului. "Nu spun ca cineva din lumea puterii a discutat cu ei. S-ar putea sa fie o initiativa proprie. Odata era in culmea fericirii ca a fost intr-o coloana oficiala", a aratat Bacanu. Rugat sa formuleze o ipoteza legata de aceste imixtiuni, Bacanu a spus ca, dupa parerea sa, avand in vedere ca s-a intensificat campania electorala, "acest Overbeck a incercat si el, nedibaci, sa influenteze".
Bacanu a mai spus ca nu are de unde sa stie daca aceasta atitudine a lui Overbeck i-a fost dictata acestuia de trustul WAZ. Totodata, Bacanu a amintit ca exista foarte putine documente scrise care sa consemneze cerintele editoriale ale partii germane, insa, la un moment dat, seful Sectiei politic i-a cerut unui colaborator al lui Overbeck, printr-un mesaj trimis pe mail, sa explice mai clar ce anume doreste schimbat la pagina respectiva. Raspunsul scris al acestuia a fost: "Sesizez ca nu mai sunt chiar atatea materiale despre PSD, dar tot sunt multe". "Asta spune totul", a completat Bacanu.
Respectivul dialog prin intermediul Internetului a venit dupa o discutie purtata intre Bacanu si Overbeck legata de un numar al ziarului din luna iunie, in care fusesera subliniate cu galben toate referirile la PSD, sase la numar. Bacanu a oferit atunci drept contraargument cazul unui alt ziar in care, in aceeasi zi, numele PSD aparea de trei ori mai des. "De atunci, presiunile au fost mult mai insistente", a sustinut Bacanu.
El a mai explicat ca propunerile Romaniei libere pentru cresterea tirajului nu sunt legate de transformarea ziarului in tabloid - cum sugera partea germana prin schimbarile editoriale ce ar fi trebuit operate, ci prin editarea unui supliment pentru sate si a unuia pentru adolescenti. El a mai aratat ca in anumite situatii i-a "obligat" pe reprezentantii trustului german sa formuleze in scris propunerile pe care le au pentru schimbarea continutului ziarului. In acest fel a reusit sa inteleaga ca acestia "au teoria investigatiilor pozitive", dorind sa fie relatate nu numai aspectele negative din societate.
"Eu sunt inca presedintele Consiliului de Administratie si voi actiona cum imi dicteaza constiinta pana cand vor reusi sa ma inlature", a spus Bacanu, adaugand ca, probabil, se va ajunge si in instanta, avand in vedere ca in contractul de asociere se stabileste clar ca interventia partii germane nu poate aparea decat in partea economica.
PARERI IMPARTITE. Senatorii au conchis ca nu pot interveni in aceasta problema, avand in vedere ca nu exista nici o parghie a Comisiei de cultura in acest sens, ei considerand insa ca dezbaterea trebuia sa aiba loc, intrucat este pusa in discutie "o problema de constiinta", dupa cum a aratat Paunescu. Senatorii PRM Mihai Ungheanu si George Pruteanu au fost de parere ca este vorba de o ingerinta politica, in timp de Grigore Zanc (PSD) a sustinut vehement ideea raporturilor normale care exista oriunde intre patroni si angajati.
"EVENIMENTUL", LIPSA LA APEL
La dezbaterile de marti fusesera invitati si reprezentantii cotidianului Evenimentul zilei pentru a prezenta un caz similar, insa, potrivit unei note trimise Comisiei de cultura, redactia ziarului a hotarat sa nu se prezinte la audieri, considerand ca problema lor nu face obiectul discutiilor in acest for, iar directorul ziarului, Cornel Nistorescu - ce fusese invitat sa ia parte la intrevedere, nu se numara printre cei 53 de semnatari ai protestului public, a precizat Paunescu. Si reprezentantul Ringier Romania, Thomas Landolt, care detine Evenimentul zilei, a declinat invitatia la comisie, motivand ca este "o chestiune interna", lucru ce
l-a nemultumit pe Paunescu. "Nu stiu cat de interna este o problema care priveste in ultima instanta opinia publica", a spus el.
TIRAJE IN SCADERE
Conform celei de-a opta livrari de date a Studiului National de Audienta (SNA), realizat de BRAT, atat Evenimentul zilei, cat si Romania libera au inregistrat scaderi in ceea ce priveste numarul de cititori fata de livrarea anterioara de date. Astfel, pentru perioada de masurare 5 mai 2003 - 2 mai 2004, Evenimentul zilei a inregistrat 737.000 de cititori in medie pe editie, iar Romania libera - 277.000. Aceste cifre reprezinta scaderi cu 0,9% (Evenimentul zilei), respectiv 5,8% (Romania libera) fata de cifrele inregistrate in perioada de masurare 3 februarie 2003 - 1 februarie 2004 (744.000 de cititori in medie pe editie, respectiv 294.000 de cititori).