x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AUR cere Primăriei Capitalei schimbarea denumirii Bulevardului Kiseleff în Vasile Motrescu

AUR cere Primăriei Capitalei schimbarea denumirii Bulevardului Kiseleff în Vasile Motrescu

16 Mar 2022   •   20:30
AUR cere Primăriei Capitalei schimbarea denumirii Bulevardului Kiseleff în Vasile Motrescu

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Primăriei Capitalei să redenumească Bulevardul Kiseleff în Bulevardul Vasile Motrescu, „ca un gest cu o puternică încărcătură simbolică și pentru a cinsti memoria rezistenței anticomuniste din România”.

„Născut pe 11 octombrie 1920, în Vicovu de Jos, județul Suceava, Vasile Motrescu este partizanul al cărui nume s-a întipărit definitiv în memoria localnicilor din munții Bucovinei. Alături de Gavril Vatamaniuc, el a întruchipat simbolul eroic al luptei împotriva opresiunii comuniste. Jurnalul pe care l-a ținut în 1952-1953 este o mărturie teribilă despre asprimea vieții în condiții alpestre. Un fragment din acest jurnal m-a cutremurat: ”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Simion afirmă că a da unui bulevard din București numele lui Vasile Motrescu „înseamnă a ridica o stradă la rangul unei efigii”.

„Cu un asemenea exemplu de luptător în fața ochilor, românii pot merge cu spinarea dreaptă la judecata istoriei. Prins pe 18 ianuarie 1958, a fost împușcat pe 29 iulie în același an la închisoarea din Botoșani. Deși a trăit doar 38 de ani, ecoul faptelor lui acoperă întinderea mai multor vieți. A da unui bulevard din București numele lui Vasile Motrescu înseamnă a ridica o stradă la rangul unei efigii de a cărei însemnătate se cuvine să fim conștienți”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Potrivit comunicatului de presă, o cerere oficială în acest sens va fi depusă la Registratura Primăriei Capitalei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: george simion