x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aurescu despre aderarea României la Schengen: Am obținut mesaje de susținere din 15 state

Aurescu despre aderarea României la Schengen: Am obținut mesaje de susținere din 15 state

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2023   •   12:15
Aurescu despre aderarea României la Schengen: Am obținut mesaje de susținere din 15 state
Sursa foto: Hepta

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declară că a obținut mesaje de susținere și reconfirmări ale susținerii din partea a 15 state membre Schengen pentru aderarea României, iar discuțiile continuă: „nu se poate pune problema la acest moment să credem că Olanda are o altă poziție”.

 

„Omologul meu olandez, la fel ca și omologul meu francez, sunt extrem de hotărâți să facă demersuri active pentru a susține aderarea României. Nu se poate pune problema la acest moment să credem că Olanda are o altă poziție decât aceea de susținere pentru aderarea României. Trebuie spus că vedem rezultatele alegerilor din Austria - ca ministru de Externe este nu e bine să comentez rezultatul unor alegeri interne din alt stat - dar aceste rezultate sunt foarte clare, cred că se poate trage ușor concluzia cu privire la impactul sau absența impactului folosirii termenului Schengen în Austria în acest context electoral”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, de aici înainte cel mai important este ca România să continue să dezvolte dialogul pe care l-a început deja cu Austria: „cred că este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja. Amintesc aici demersurile făcute la nivel de președinte, discuția pe care a avut-o cu președintele Austriei, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena, care a fost iarăși un gest de deschidere apreciat de partea austriacă”.

De asemenea, Aurescu a amintit că a discutat cu peste două treimi din omologii săi din statele membre ale Uniunii Europene și Schengen: „e vorba de 23 de state care votează în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). Practic, am obținut mesaje de susținere și reconfirmări ale susținerii din partea a aproximativ 15 miniștrii de externe și de afaceri europene din aceste state, iar aceste eforturi vor continua”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu Schengen