x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertizare seismică în şcoli

Avertizare seismică în şcoli

de Monica Andrei Capatos    |    12 Ian 2010   •   00:00
Avertizare seismică în şcoli
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

Reabilitarea unităţilor de învăţământ din Capitală, prin Programul BEI, s-a derulat greoi, prima discuţie pe această temă având loc încă de pe vremea când la şefia Capitalei se afla Traian Băsescu. Licitaţii anulate, lucrări prost făcute, contracte nerespectate au fost pe scurt problemele care au lăsat în şantier multe unităţi de învăţământ.



Între timp lucrurile au întrat în normal, ieri primarul general, Sorin Oprescu, mergând în control. "Aşa cum am promis, în 2011 vom termina de reabilitat toate şcolile cuprinse în programul BEI. Tocmai de aceea monitorizăm lucrările, pentru a nu mai avea probleme. La începutul anului 2010, şase unităţi şcolare sunt terminate, la acestea fiind de rezolvat câteva probleme minore", a spus edilul Capitalei. Primul popas a fost la Colegiul "Dimitrie Cantemir", unde lucrările erau terminate în proporţie de 80%, acestea urmând a fi finalizate în aproximativ o lună şi jumătate. Liceul a fost preluat atunci când lucrările erau efectuate în proporţie de aproximativ 20%, a fost refăcută structura, s-au făcut reparaţii la interior, s-au înlocuit instalaţiile, precum  şi mansarda, fiind create cinci noi laboratoare şi un amfiteatru.

Aici, primarul general a vorbit despre instalarea unui sistem de avertizare seismică ce acţionează cu câteva minute înainte de producerea unui seism, ajutând elevii şi profesorii la o evacuare mai rapidă. De acest sistem vor beneficia şi Liceul "Mihai Viteazul", Liceul "George Enescu" şi Şcoala Centrală. A urmat Şcoala Generală de Ambliopi, acolo unde lucrările erau finalizate în proporţie de 99,9%, şcoala urmând a fi recepţionată după ce vor mai fi efectuate câteva legături de cablu de mică tensiune. Proiectul iniţial de reabilitare a fost extins prin instalarea unui lift exterior pe faţada clădirii şi construirea unei rampe de acces la lift. Va fi introdus un sistem de transport pentru elevii cu deficienţe la toate şcolile din Capitală. Astfel, Primăria are în vedere punerea la dispoziţie a unor microbuze care să-i transporte pe elevi. Au fost verificate şi lucrările de la Şcoala nr. 84 şi Grădiniţa nr. 37. În prezent, pentru 11 şcoli cuprinse în programul BEI se pregătesc licitaţii de reluare a lucrărilor, alte 43 de unităţi fiind în lucru. La 18 unităţi şcolare cu contracte deja atribuite lucrările vor începe în această lună.

×
Subiecte în articol: scoala