x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului: Filmarea şoferilor de către Poliţie este ilegală

Avocatul Poporului: Filmarea şoferilor de către Poliţie este ilegală

13 Ian 2012   •   07:58
Avocatul Poporului: Filmarea şoferilor de către Poliţie este ilegală

Potrivit Avocatului Poporului, fiecare cetatean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constitutia Romanii, dar si de legislatia europeana privind protectia datelor cu caracter personal. Gheorghe Iancu sustine ca nu contesta ideea de a folosi astfel de camere de catre Politia Rutiera, insa soferul oprit in trafic ar trebui sa-si dea acordul pentru a fi filmat.

Avocatul Poporului spune ca politistul care opreste in trafic o persoana ar trebui nu doar sa o informeze ca este filmata si inregistrata, ci sa ii ceara si acordul pentru acest lucru, informeaza Mediafax.

Intrebat daca inregistrarea convorbirilor telefonice de catre departamentele de relatii cu publicul ale unor companii de telefonie mobila este legala, Gheorghe Iancu a raspuns ca nici aceasta practica nu este corecta deoarece acordul persoanei inregistrate ar trebui sa fie "expres si echivoc". El a afirmat ca vocea sau vorbirea este un element de identificare si orice persoana are dreptul si la protectia acestui element.

Discutiile dintre politisti si soferii opriti in trafic pentru incalcarea regulilor de circulatie vor fi inregistrate audio-video si vor fi folosite ca probe in cazul in care contraventiile sunt contestate in instanta, sistemele fiind montate pe zece masini ale Politiei Rutiere aflate pe A1 si DN7.

"In momentul in care un sofer contravenient este oprit i se va comunica faptul ca abaterea a fost inregistrata, iar discutia intre contravenient si politist este inregistrata audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care politistul pune in functiune sistemele luminoase si acustice, automat camera sa intre in functiune si sa ramana in functiune pe tot cursul constatarii abaterii, intocmirii documentatiei si inmanarii documentelor legale catre contravenient. Toata discutia dintre politist si contravenient este memorata intr-un card, care ulterior se descarca intr-un calculator al Politiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca raza de actiune, inregistreaza pana la 300 de metri", preciza, in 29 decembrie 2011, comisarul sef Lucian Dinita.

El spunea ca proiectul vizeaza montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Politiei, pana in prezent fiind instalate zece camere pe masinile Politiei Rutiere.

×