x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul copiilor români preluaţi de la părinţi de autorităţile norvegiene

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul copiilor români preluaţi de la părinţi de autorităţile norvegiene

23 Dec 2015   •   13:49
Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul copiilor români preluaţi de la părinţi de autorităţile norvegiene

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul celor cinci copii preluaţi de la părinţii lor de către autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei.

"În context, Avocatul Poporului s-a adresat, în vederea obţinerii de clarificări, Ombudsman-ului Naţional al Regatului Norvegiei şi Ombudsman-ului Copilului din acelaşi stat", informează miercuri Avocatul Poporului într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, copiii au fost preluaţi de autorităţile norvegiene pe criterii religioase şi de corecţie aplicată minorilor, în vederea adopţiei de către cetăţeni norvegieni.

Tatăl, Marius Bodnariu, este cetăţean român, iar potrivit "jus sanguinis", copiii născuţi dintr-un cetăţean român sunt la rândul lor cetăţeni români, se arată în comunicat. Marius Bodnariu, cetăţean român, este căsătorit cu o cetăţeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. Împreună, cei doi soţi au cinci copii şi sunt stabiliţi în Norvegia de aproximativ 10 ani.

Pe 16 noiembrie, Protecţia Copilului (Barnevernet) a luat cele două fete de la şcoală fără informarea părinţilor. Câteva ore mai târziu, funcţionarii de la Protecţia Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu şi, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forţa şi pe cei doi băieţi ai familiei, lăsând-o pe mamă cu mezinul de trei luni.

"A doua zi, 17 noiembrie, faţă de familie s-a mai luat o măsură susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanţii Protecţiei Civile s-au prezentat la reşedinţa familiei, însoţiţi de patru poliţişti, fără niciun document oficial, şi au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzaţia de 'abuz asupra copilului'", precizează Avocatul Poporului în comunicatul de presă.

Sursa citată precizează că modalitatea în care au acţionat reprezentanţii instituţiei norvegiene este susceptibilă de a fi în contradicţie cu articolul 99 din Constituţia Norvegiei, care prevede că "nicio persoană nu poate fi reţinută, cu excepţia cazurilor determinate de lege şi în modul prevăzut de lege. Pentru arestarea fără mandat ori detenţia ilegală ofiţerul implicat răspunde în justiţie faţă de persoana reţinută".

"În cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului. De asemenea, este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului", se mai arată în comunicat.

Dispoziţiile articolului 8 alin. (1) şi (2), coroborate cu dispoziţiile articolului 14 din Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului prevăd că statele părţi se obligă să respecte dreptul copilului de a-şi păstra identitatea, inclusiv cetăţenia, numele şi relaţiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nicio imixtiune ilegală. În cazul în care un copil este lipsit în mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identităţii sale, statele părţi vor asigura asistenţa şi protecţia corespunzătoare pentru ca identitatea acestuia să fie restabilită cât mai repede posibil.

×
Subiecte în articol: copii Norvegia