x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bac 2012, sesiunea de toamnă. Vezi subiectele limba şi literatura română şi calendarul examenelor

Bac 2012, sesiunea de toamnă. Vezi subiectele limba şi literatura română şi calendarul examenelor

27 Aug 2012   •   07:38
Bac 2012, sesiunea de toamnă. Vezi subiectele limba şi literatura română şi calendarul examenelor

UPDATE 12:30 - Primul subiect face referire la patru strofe din poezia "De-or trece anii..." de Mihai Eminescu si sunt noua cerinte, respectiv sa numeasca un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor "a fermecat" si "taina", sa explice rolul cratimei din secventa "dac-al ei glas", sa contruiasca un enunt in care sa foloseasca substantivul "glas", sa transcrie doua cuvinte din text ale caror forma reprezinta abatere de la normele actuale ale limbii literere, sa precizeze doua motive literare identificate in textul dat, sa mentioneze doua marci lexico-gramaticale ale subiectivitatii, prezente in textul citat, sa prezinte semnificatia unei figuri de stil din textul dat, sa ilustreze cu exemple din texte doua trasaturi ale genului liric si sa comenteze in 6 - 10 randuri (60 - 100 de cuvinte) prima strofa a poeziei, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.

La cel de-al doilea subiect, candidatii trebuie sa scrie un text de tip argumentativ de 15 - 20 de randuri (150 - 300 de cuvinte) despre munca eficienta, pornind de la ideile sugerate de afirmatiile lui Lucian Blaga: "Trebuie sa existe o anumita concordanta intre actiuni si planuri, daca vrem sa scoatem din ele toate roadele pe care le putem da".

In cel de-al treilea subiect, absolventilor li se cere sa redacteze un eseu de doua - trei pagini (600 - 900 de cuvinte) in care sa prezinte tema si viziunea despre lume intr-un roman studiat.

...............................

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat continua astazi cu probele scrise. 54.000 de elevi sunt asteptati la proba de limba si literatura romana, urmand ca miercuri sa se desfasoare proba obligatorie a profilului.

Vineri, examenul maturitatii se va incheia cu proba la alegere, pentru cei care nu au promovat din prima bacalaureatul. Emotiile candidatilor se vor termina insa abia pe 5 septembrie, cand vor fi afisate si rezultatele finale.

Numarul total de candidati care s-au inscris pentru sustinerea examenului de bacalaureat in sesiunea august-septembrie este de 99.111, numai in Bucuresti inscriindu-se un numar de 12.265 de absolventi de liceu.

Rata de promovare inregistrata la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a fost de 44,41%, dupa solutionarea contestatiilor.

Calendarul examenelor pentru a doua sesiune a BAC-ului

- 27 august - proba scrisa la limba si literatura romana

- 28 august - proba scrisa la limba si literatura materna

- 29 august - proba obligatorie a profilului

- 31 august - proba scrisa la alegere a profilului si specializarii

- 2 septembrie - afisarea primelor rezultate (pana la ora 16.00) si depunerea contestatiilor (16.00 - 20.00)

- 3 - 4 septembrie - solutionarea contestatiilor

- 5 septembrie - afisarea rezultatelor finale

×