x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bac sub sechestru DNA

Bac sub sechestru DNA

de Diana Scarlat    |    29 Iun 2010   •   00:00

Peste 200.000 de absolvenţi de liceu au susţinut ieri prima probă scrisă a examenului de bacalaureat la limba şi literatura română în 630 de licee din toată ţara.

Proba a durat trei ore, de la 9:00 la 12:00, timp în care absolvenţii au avut de rezolvat una din cele zece variante de subiecte elaborate de Comisia Naţională de Evaluare şi Examinare: comentarea unui text dramatic la prima vedere - piesa "Iorgu de la Sadagura" de Vasile Alecsandri ", comentarea unui text argumentativ pornind de la zicala "Fapta bună laudă pe om" şi carac­terizarea unui personaj dintr-un basm cult.

Ministrul Educaţiei, Daniel Fu­­neriu, a declarat ieri că exa­menul de bacalaureat se desfă­şoa­ră în condiţii normale, fără incidente majore.

Din totalul de 204.719 elevi înscrişi, au fost prezenţi 200.079, reprezentând 97,73%, iar 105 au fost eliminaţi din sălile de examen din cauza diverselor tentative de fraudă, cei mai mulţi fiind din Bucureşti (18), Galaţi (13) şi Dolj (11). 4.640 de candidaţi nu s-au prezentat la examen, cei mai mulţi fiind din Bucureşti (540), Galaţi (258) şi Cluj (236).

În judeţul Bra­şov a existat un singur caz în care a fost necesară folosirea unei variante de rezervă, deoarece nu a funcţionat internetul, iar comisia nu a putut prelua subiectele de examen. Linia verde a bacalaureatului - 0800.80.11.00 - a funcţi­o­nat de la începutul probelor scri­se de bacalaureat, însă sesizările nu au ieşit din nota anilor anteriori.

Ministrul Edu­ca­ţiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că au fost transmise câteva sesizări către minister, însă cei care au folosit linia telefonică gratuită nu au dat detalii semnificative şi au prefe­rat să-şi păstreze anonimatul.

Totuşi, un elev de la seral a oferit comisiei de bacalaureat mită de 2.000 lei, apoi a făcut un denunţ la liceul "Alexandru Vlahuţă" din judeţul Bacău. Aşa s-a ajuns la flagrantul organizat ieri la unitatea de învăţământ, banii fiind marcaţi. 241 din cei 251 de elevi ai liceului care au susţinut proba de bacalaureat au fost ţinuţi în şcoală în urma descinderilor procurorilor DNA, fiind lăsaţi să plece după aproximativ patru ore, iar zece dintre ei au fost reţinuţi pentru audieri.
La finalul probei la limba şi literatura română s-au făcut percheziţii la directorul general şi la directorul adjunct. Ba­ca­laureatul continuă astăzi cu pro­ba scrisă la limba maternă.

×
Subiecte în articol: observator