Buna ziua dragi ascultatori,
Sunt profesorul Anghel Stanciu, deputat al PSD in colegiul Harlau.
Astazi, cu voia Dumneavoastra, voi incepe alocutiunea noastra supunandu-va atentiei trei cifre:
● 200.000
● 110.000
● 45
Spuse asa, goale, fara continut acestea nu reprezinta nimic, nu dau frisoane nimanui.
Daca le dam insa o semnificatie fizica, stimati ascultatori, atunci atentie:
● cca. 200.000 de elevi s-au prezentat la BAC;
● cca. 110.000 de elevi au picat la BAC;
● 45% au promovat BAC-ul .
Reactia, la aflarea acestor vesti, in presa scrisa, radio, televiziune s-a concretizat in exprimarea unor opinii catastrofale, aproape apocaliptice de timpul:
● Soc si groaza la Bacalaureat;
● Cel mai slab BAC din istoria Romaniei;
● Dezastru national;
● Momentul adevarului
etc., etc.
Reactii de-a dreptul viscerale, atat din partea jurnalistilor, cat si a telepoliticienilor atotstiutori, ca sa nu mai amintim de super moderatorii natiunii care, seara de seara, ne indruma pasii spre culmile luminoase ale adevarului absolut, numai de ei stiut.
In fapt, ce s-a intamplat, stimati ascultatori:
● aproape unul din doi elevi au promovat in acest an examenul de bacalaureat;
● un numar relativ insemnat de licee, in special tehnice, au avut promovabilitate zero, cu subiecte formulate pentru liceele teoretice;
● procentul celor care au promovat este mult mai mic fata de anii precedenti, inregistrandu-se circa 45% la nivel national.
De ce ? Urmeaza canonada zilnica in a cauta vinovatii.
Parintii sunt vinovati. Profesorii sunt vinovati. Elevii sunt vinovati. Sistemul este vinovat.
Trebuie gasite solutii. Trebuie luate masuri. Azi, acum, aici, imediat. Sa stopam dezastrul national.
Si totusi se uita de catre cei 'alarmati' de astazi si 'neauziti' ieri, ca s-a taiat din bugetul de 6% pentru invatamant, ajungand astazi abia la 3%, ca s-a blamat legea, aprobata in unanimitate de Parlament, de crestere a salariilor profesorilor cu 50%. I-am indemnat sa faca performanta taindu-le 25 % din salariu.
Amnezie totala, fata de toate acestea, pe toate canalele.
In schimb, o haituiala generala in presa, la TV, seara de seara, pentru audienta, promovand ideea stupida ca aceasta promotie de liceeni este o 'adunatura' de prosti atat ai tarii, cat si ai Europei. Numai noi suntem destepti, comentatorii, bocitorii, moderatorii.
Nimic mai fals, stimati ascultatori,
De aceea, cu voia Dumneavoastra, ma voi adresa in continuare parintilor si elevilor care nu au promovat BAC-ul in aceasta sesiune.
Sus capul, stimati parinti si liceeni, care nu ati promovat examenul de BAC in 2011.
Nu-i sfarsitul lumii daca ai un esec. Toata lumea esueaza din cand in cand. Oprobiul public, furia, dezamagirea, reprosurile ce urmeaza unui esec, precum si neacceptarea rezultatului, chiar din partea propriei familii, trebuie sa inceteze.
Stop lamentarilor.
Stop caracterizarilor, atributelor, epitetelor defaimatoare.
Inlocuiti-le cu o analiza la rece, constructiva si nu distructiva.
Liceenii anului 2011 nu au fost, nu sunt si nu vor fi liceeni ratati.
Nu-i azvarliti, domnilor comentatori si telepoliticieni, datorita si iresponsabilitatii noastre fata de scoala, in stari de rusine, durere, nesiguranta, frica, angoasa, anxietate.
Pericolul este mare. Cativa liceeni s-au sinucis sau au avut tentative de sinucidere. Ajunge !
In fapt, domnilor liceeni din promotia 2011, nu ati promovat un examen. Si maine e o zi. Si maine e un alt examen. Viata este o succesiune de examene. Pe unele le promovezi, pe altele nu. Esential este sa nu ramaneti repetenti la examenul vietii. Ar fi grav, foarte grav, daca v-am impinge spre trantirea acelui examen.
O parte dintre voi, liceenii anului 2011 ati pornit cu stangul. Dar urmeaza sa porniti cu dreptul in sesiunea din august. Cu siguranta, ambitia voastra redobandita, va demonstra ca nu sunteti 'liceeni ratati', ci exista, poate, jurnalisti, politicieni, ministrii etc. rupti momentan de realitatile societatii romanesti de astazi care, denatureaza totusi adevarul. Adevarul BAC-ului 2011 este sigur relativ si nu absolut ca si 'momentul' adevarului.
Caci, dragi ascultatori, nu-i nevoie sa facem eforturi deosebite pentru a parea in fata noastra si a Europei mai prosti decat suntem. Nici altii nu sunt mai breji, dar au decenta, demnitate. Noi le-am aruncat la cos. Ne punem poalele-n cap. Sa ne admire, cine ? Si pentru ce ?
Daca stam stramb si judecam drept, actualul examen de bacalaureat nu este ca al generatiei noastre sau al parintilor nostri. Acela era examen numai de evaluare nationala la finalul ciclurilor scolare: prescolar, primar, gimnazial si, respectiv, liceal.
Acum, bacalaureatul, atentie, este in acelasi timp:
● examen national de evaluare a pregatirii generale a absolventilor de liceu la finalul unui ciclu de invatamant;
● concurs de admitere la facultate, deci de acces in invatamantul superior.
Bacalaureatul anului 2011, conform legii asumate de Guvernul Boc, dar si anterior, este ca o balanta cu doua brate si, respectiv, doua talere. Pe un taler este evaluarea pregatirii generale a elevului, baza culturii sale generale, iar pe celalalt taler este selectia de aptitudini, competentele necesare parcurgerii si finalizarii, cu succes, a studiilor superioare la facultati si universitati.
Echilibrul acestei balante, in anul 2011, s-a rupt prin modalitatea de formulare si alegere a unui nivel ridicat de dificultate al subiectelor de examen.
Nivelul la care s-a plasat stacheta subiectelor este relativa, daca nu chiar arbitrara, nebazat pe testari anterioare conforme cu una dintre cele doua tinte prezentate anterior.
Balanta, in mod intentionat, poate s-a inclinat spre selectia acestora pentru concursul de dosare la facultate si mai putin spre evaluare.
Nici pe vremea actualilor parinti sau bunici care promovau BAC-ul in proportie de 90 %, nu toti absolventii cu diploma de BAC reuseau la concursul de admitere in facultati in proportie mai mare de 40%.
Acum cand in universitatile de stat si particulare sunt cu mult mai multe locuri de cat absolventi de liceu cu diploma, iar concursul de admitere s-a desfiintat, ne lamentam, bocim, ca-i dezastru national. Nu mai avem studenti, suntem de rasul Europei. Oare interese avem, de cand exista locuri cu taxa ?
Trebuie oare sa treaca toti in toamna, 'prin indreptarea' asa numitului 'dezastru national' ca sa avem studenti 100% ?
Caci altfel, dupa unii demagogi de serviciu, bine garnisiti cu 'euroi' 'Romania produce liceeni pe stoc. Invatamantul este o industrie bugetofaga in care, oricat de multi bani ar fi, si mai mult se risipesc. Producem liceeni fara nici o sansa sa ia diploma de BAC. Sunt 110.000 anul acesta, adica 35.000 de clase de liceu finantate fara rost. Romania produce munca necalificata pe stoc'.
Fals, fals, fals, de trei ori fals. Nu bacalaureatul reprezinta finalitatea studiilor liceale ci, conform legii, certificatul de absolvire si de calificare.
In lumea civilizata, oricat le convine unora sa ne excluda din aceasta, invatamantul general obligatoriu, ce tinde spre 11 clase incluzand si liceul, nu mai este un invatamant elitist, ca pe vremea bunicilor, de separare a 'graului de neghina', ci un invatamant COMPREHENSIV, de masa, adaptat capacitatilor intelectuale ale fiecarui elev. 'Rebuturi' scolare nu se mai admit in Europa unita de astazi.
Toti elevii trebuie sa-si gaseasca locul in societate, inclusiv in societatea romaneasca, de azi si de maine, conform pregatirii lor profesionale.
A munci nu-i o rusine. Nu pot fi toti absolventii promotiei 2011, ca si ai urmatoarelor promotii: medici, ingineri, economisti, profesori, juristi, jurnalisti, etc.
Si atunci, Bacalaureatul 2011, in lipsa concursului de admitere la facultate, a trebuit, poate, sa trieze:
● 90.000 liceeni cu BAC in prima transa studenti la universitatile romanesti si straine;
● 110.000 liceeni in a doua transa, dupa promovarea BAC-ului din toamna.
Daca il promovati, foarte bine, daca nu-l promovati, bine. Viata merge inainte. Vorba lui taica-meu, Dumnezeu sa-l ierte, 'nu va mai avea cine sa traga cizmele daca va faceti toti intelectuali'.
Deci, nu-i nici un dezastru national, nu-s liceeni ratati, ci-s copii tineri si frumosi, care maine, cu voia sau fara voia noastra, vor fi 'stapanii' Romaniei prospere.
Sus capul, voi liceeni ai anului 2011 !
Certificatul de absolvire reprezinta finalizarea studiilor liceale si nu BAC-ul.
Certificatul de absolvire, dublat de cel de calificare, va directioneaza spre trei drumuri posibile in viata:
● spre BAC, care-i pasaportul spre universitate;
● spre scoli postliceale, autorizate sau acreditate, cu profesii foarte cautate pe piata muncii interna si externa;
● spre practicarea unei meserii, in baza certificatului de calificare obtinut, caci meseria incepe sa redevina adevarata 'bratara de aur'.
Inchei, felicitandu-i pe cei peste 2800 de liceeni ieseni care au promovat concursul de admitere la facultate, adica BAC-ul.
Mii de felicitari celor 12 liceeni ieseni de nota 10 care au plasat, din nou, Iasiul pe primul loc pe tara.
Bucuresti, 7 iulie 2011
Cu speranta si increderea in liceenii promotiei 2011,
care vor face Romania moderna de maine
VA SALUTA
Prof.univ.dr.ing. Anghel Stanciu
Deputat
Presedinte al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor (1996-2005)