x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băieţii deştepţi din imobiliare vor legea de partea lor

Băieţii deştepţi din imobiliare vor legea de partea lor

de Monica Andrei Capatos    |    23 Feb 2009   •   00:00
Băieţii deştepţi din imobiliare vor legea de partea lor

Modificarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2007 privind protecţia spaţiilor verzi n-a fost agreată de senatori, după ce a fost aprobată iniţial de deputaţi. Acum riscă să fie din nou respinsă, interesele imobiliare fiind pe primul loc. Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trimis scrisori tuturor liderilor politici pentru aprobarea actului normativ în Parlament.



Jurnalul Naţional: Băieţii deştepţi au fost ajutaţi până acum de această ordonanţă, chiar nimeni nu poate să schimbe lucrurile, spaţiile verzi sunt pe cale de dispariţie?
Andrei Chiliman:
Noi ne-am luptat cu aceşti rechini încă din 2004. Au încercat prin diferite căi să distrugă parcurile, bazele sportive pentru a construi cartiere rezidenţiale şi clădiri de birouri. Dacă aveam o lege clară, spaţiile verzi nu mai erau distruse. Împreună am reuşit să salvăm Parcul Bordei şi Ştrandul Tineretului. Presiunile au fost mari, însă am rezistat.

În momentul de faţă, intenţionat sau nu, Legea privind protejarea zonelor verzi este ambiguă. În 2005, ordonanţa era clară, ce s-a întâmplat în 2007?
În 2005, Ordonanţa de Urgenţă 114 interzicea schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor, indiferent de regimul juridic al acestora. Între timp, lucrurile s-au schimbat, băieţii deştepţi au intervenit, iar articolul care se referea strict la salvarea zonelor verzi a fost modificat.

Controversată, modificată, respinsă de senatori, actul normativ a rămas în coadă de peşte?

În prezent, Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2007 se află în procedură legislativă în Parlamentul României. În 12.12.2007, în ciuda avizelor favorabile aprobării acesteia în forma înaintată de Guvern, emise de comisiile de specialitate, plenul Senatului a adoptat o Lege de respingere a acestui act normativ. Interesele au fost mari, multe spaţii verzi fiind deja împărţite. Speranţele noastre ca reglementările cuprinse în această ordonanţă de urgenţă să rămână în vigoare se îndreaptă spre Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au avizat favorabil în februarie 2008 ordonanţa de urgenţă în forma propusă de Guvern, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 114/2007 urmând să intre în viitorul apro­piat pe ordinea de zi.

Credeţi că va fi aprobată într-un final?
Ne manifestăm îngrijorarea faţă de pericolul ca, în urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, actul normativ să fie respins şi să se permită astfel distrugerea ultimelor petice de verdeaţă existente în Bucureşti. Această îngrijorare a fost accentuată de luările de poziţie ale unor primari membri ai Partidului Democrat Liberal, care au susţinut necesitatea respingerii OUG nr. 114/2007, fără îndoială pentru satisfacerea unor interese private în municipiile pe care le administrează.

Din câte ştiu, ordonanţa a fost modificată în perioada în care ministrul Mediului era condus de un membru PD, Sulfina Barbu.

Aşa este, multe s-au întâmplat în acea perioadă. Dacă ne întoarcem mai în timp, să nu uităm că atunci când doamna Sulfina Barbu era la conducerea Direcţiei de Protecţie a Mediului din Primăria Capitalei s-au tăiat peste 100 de copaci din Parcul Bordei. Apoi, ştiţi ce s-a întâmplat.

Fără modificarea acestei ordonanţe, practic spaţiile verzi sunt în pericol.

Da, şi, din acest motiv, Primăria Sectorului 1 adresează un apel public clasei politice să susţină în Parlament Ordonanţa 114/2007, care este singurul act normativ care împiedică distrugerea zonelor verzi de către investitorii imobiliari, zone verzi atât de necesare pentru sănătatea locuitorilor Capitalei.

×
Subiecte în articol: observator verzi