Există viață și după divorț. Remus Truică s-a focusat pe un proiect de anvergură în energia verde. El va investi împreună cu firma Sungen (parte a Grupului Anwell), aflată în topul investitorilor chinezi world wide în acest domeniu, peste un miliard de euro în câțiva ani. Omul de afaceri vorbește despre energia viitorului pentru Q Magazine.
Aţi fost şi de partea statului, în zona administrativă, şi de partea privatului, în zona de business. Unde ați făcut banii? Şi unde este mai confortabil?
La stat ești mai mult în slujba celorlalți, în privat - poate mai mult în a ta. Știu că pentru un jurnalist lucrurile sunt mai exacte, matematice, în termeni cuantificabili financiar, însă la nivel personal, vă mărturisesc că satisfacțiile pe care le-am avut în perioada în care am fost secretar de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru sunt chiar mai mari decât cele aduse de veniturile pe care le-am realizat ca om de afaceri în privat, după aceea. Am făcut parte dintr-o echipă care a negociat intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană și asta înseamnă istorie, să faci parte din ea. Sentimentul acesta este superior față de satisfacțiile aduse de un milion în plus în cont. Sunt situații și momente în care viața îți dă oportunități care depășesc dorințele înavuțirii. Sunt norocos că mie mi le-a dat! Evident, zona de business este mult mai confortabilă la nivelul deciziilor, presupune însă şi un nivel foarte ridicat de muncă, risc, responsabilitate.
Ați avut investiții în zona imobiliară şi în zona de consultanţă. Acum… în zona energiei. Sunteți un vizionar? „Energia” este afacerea viitorului.
Da, zona imobiliară a avut o creștere spectaculoasă în România, la un moment dat, și ca om de afaceri nu puteam ignora acest trend. Începând cu 2008, imobiliarul a început să scadă accelerat, în timp ce domeniul energiei regenerabile creștea tot mai mult ca interes și strategii la nivel global. M-am apropiat de acest domeniu și vizând profitul, însă în egală măsură mi se pare important și să fac parte dintre cei care construiesc un mediu mai curat pentru generațiile viitoare. În plus, mi s-a părut interesantă și evoluția conversiei solare, care a ajuns de la alimentarea cu energie a aparatelor de bord instalate pe sateliți și alte nave cosmice, a balizelor luminoase pe mare sau pe aeroporturi, până la a fi astăzi o alternativă la energia clasică pentru populație. Eu sunt pasionat de parașutism, după cum știți, și mă simt atras de orice are legătură cu cerul, cu soarele, cu natura. Și, dacă-mi dați voie, n-aș neglija nici aspectul beneficiului pentru cetățeni, adică facturile zero pe care le vor avea cei care optează pentru panourile solare. Instalațiile fotovoltaice produc energie electrică gratis, iar cele termice ajută la economisirea gazului cu aproape 80% pe an.
De ce v-ați asociat cu Sungen, parte a Grupului Anwell, adică un partener chinez?
Pentru că în domeniul energiei panourilor solare, China este lider mondial. Strategia economică a liderilor politici chinezi s-a dovedit un succes care a pus pe gânduri, ca să nu zic chiar că a pus probleme altor economii cu democrații avansate. Sigur că a contat și mâna de lucru ieftină, însă Chinei îi datorăm astăzi accelerarea strategiilor guvernamentale din întreaga lume, în zona energiilor regenerabile. Investițiile chineze în acest domeniu au refăcut o industrie mondială, care a atras în 2011 peste 300 de miliarde de dolari. Păcat că oficialii români nu folosesc avantajul relațiilor istorice pe care le avem cu China pentru un parteneriat care ar fi benefic și pentru populația României, și pentru investitorii chinezi.
La cât se ridică investiția pe care o faceți în Energie?
Pentru primii doi ani, la peste 500 de milioane de euro, urmând ca până la sfârșitul lui 2016 să depăşească un miliard.
Cât de mare este potențialul fotovoltaic al României, în comparație cu ţările din regiune?
România are un potențial ridicat pentru producerea de energie solară, având aproximativ 210 zile însorite pe an, aferent unei producții de 1.000-1.300 kWh/m²/an. Gândiți-vă că radiaţia solară în Europa, pe o suprafaţă plană, este undeva între 900 ?i 1.400 kWh/mă plană, este undeva între 900 şi 1.400 kWh/m2. România depăşeşte în materie de radiaţie solară ţări precum Germania, Austria, Marea Britanie sau Franţa, aflându-se în nivelul superior al palierului valoric de mai sus.
Şase certificate verzi pentru suportul energiei fotovoltaice reprezintă prea mult, prea puțin?
Din punct de vedere al investitorului este un număr corect, stimulativ. Trebuie spus că tehnologia fotovoltaică este una dintre cele mai scumpe din punct de vedere al prețului/MW. Este, de asemenea, tehnologia „cea mai verde” dintre toate celelalte, degajând cea mai mică emisie de CO2 în procesul de producere a echipamentelor. M-aş bucura ca, atunci când vor fi mari, Maria şi Natalia, fetițele mele, să trăiască într-un mediu mai curat şi să fie mândre că şi tatăl lor a contribuit la acest lucru.
Ce efecte va avea o eventuală reducere a numărului de certificate verzi de la 1 ianuarie 2014?
Piața este într-o permanentă mișcare, poziționare. Trebuie înţeles că certificatele verzi nu sunt ajutoare de stat, reprezentând o schemă de sprijin pentru promovarea investițiilor în regenerabil. România şi-a asumat faţă de Bruxelles celebra 20/20, adică minimum 20% din energia electrică produsă să fie din surse regenerabile până în 2020.
Aproape jumătate din scumpirea cu 10% a facturii la energie din acest an vine numai din cauza ajutorului pe care statul român l-a pus la dispoziția investitorilor în energia verde. Până în 2020, sumele totale ar putea ajunge la circa 10 miliarde de euro. Practic, în investițiile dvs. sunt și banii noștri, nu?
Într-adevăr, oricine consumă electricitate contribuie la instalarea unei surse de energie curată în România prin plata certificatelor verzi. În timp, odată ce investițiile se amortizează, și având în vedere că nu avem costuri ale combustibilului, prețul energiei va scădea. În acest timp, calitatea aerului pe care il respirăm va crește. Cred mult în dezvoltarea economică în armonie cu grija pentru mediu, este soluția sustenabilă pentru prezent, nu numai pentru viitor. Oamenii ar trebui să știe că numai a doua miliardă parte din energia radiată de Soare este suficientă pentru cele peste șapte miliarde de locuitori ai planetei. Totodată, aceasta a doua miliardă parte înseamnă de o sută de mii de ori mai mult decât întreaga energie produsă azi pe Terra în centralele electrice.
Care va fi rata internă de rentabilitate a proiectului în primii ani? Se încadrează în cerințele ANRE?
Fotovoltaicul reprezintă un nou„El Dorado” în business-ul românesc. Datorită IRR-ului (n.r. - rata internă a rentabilității) foarte atractiv, există o adevărată luptă pentru dezvoltarea de proiecte fotovoltaice. Proiectele se desfășoară în deplină concordanță cu cerințele ANRE, fiind sub strictă monitorizare; în cazul în care se va constata că producătorii sunt supracompensați, se va micșora numărul de certificate. Acest mecanism este aprobat și de Comisia Europeană.
Care sunt costurile?
Prețul unui MW instalat tinde spre 1,5 milioane de euro, datorită modernizării tehnologiei în domeniu și eficientizării procesului de producție a panourilor fotovoltaice. 2013 a început cu 28 MW instalați în România, însă cu siguranță vom fi martorii unei dezvoltări
mai dinamice pe parcursul următorilor ani.
Putem deveni un actor important în regiune în acest domeniu?
Și ca om care a făcut strategii guvernamentale, dar și ca investitor pe piața de business, vă pot spune că viitorul economic al României poate fi determinat de două domenii în care avem potențial excepțional, comparativ cu alte țări europene: agricultura și energia. România a fost şi este un actor important pe piaţa regională de energie, iar datorită proiectelor aflate în derulare - schema de sprijin pentru energia regenerabilă având un rol important - este pe cale de a deveni un HUB regional al energiei. România poate urma exemplul Chinei, care a pus la dispoziția investitorilor terenuri și a asigurat un regim fiscal relaxat. Rezultatul îl știți. China este astăzi lider mondial în domeniul energiei regenerabile și, mai mult decât atât, a influențat puternic și politicile guvernamentale pentru acest domeniu ale altor țări.
Vedeți Guvernul Ponta capabil să creeze un mediu favorabil investițiilor sau să ducă, mai degrabă, politici sociale?
Nu cred că se exclud. Îl cunosc pe Victor Ponta de mult și, chiar dacă este președintele unui partid social-democrat, este un lider vizionar, adaptat și receptiv la dinamica economiei mondiale. În plus, este și un promotor al politicilor de mediu. Eu sunt convins că acest Cabinet va elabora o strategie energetică clară, prin care se vor stabili prioritățile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricității și care să ofere cadrul investițional pentru proiecte mari. Primul semn este chiar înființarea a două ministere dedicate, cel al Energiei și cel al Marilor Proiecte. Avem un potențial pe care actualul Guvern nu poate să îl ignore: suntem pe locul 13 în lume în topul țărilor atractive pentru investiții în domeniul energiei regenerabile.
Sursa: qmagazine.ro