x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: "ANAF este una dintre cele mai ineficiente instituţii!"

Băsescu: "ANAF este una dintre cele mai ineficiente instituţii!"

09 Mai 2011   •   22:29

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară, la TVR, că ANAF "este una dintre cele mai ineficiente instituţii", dând ca exemplu plasarea unor filiale locale în zone care au un nivel redus de colectare, în loc să le concentreze în zonele cu activitate economică şi mai mulţi contribuabili.

"ANAF este una dintre cele mai ineficiente instituţii", a spus preşedintele. El a dat ca exemplu cazul din Eforie, din judeţul Constanţa: "Era ANAF Eforie şi ANAF Techirghiol. Unul lângă altul sunt, pe aceeaşi stradă, cu inspectori acolo. Păi câte taxe sunt de colectat din Techirghiol?", s-a întrebat preşedintele râzând.

Acesta a propus ca acele filiale să fie concentrate în zonele cu activitate economică, deoarece 90% din taxe se colectează în Bucureşti şi în capitalele reşedinţă de judeţ. "Ia ălea 300 de ANAF-uri din Techirghiol, Eforie, Amara, pentru Borsec, şi du-le la Bucureşti, la Cluj, la Iaşi, la Constanţa, acolo unde este activitate economică", a spus Băsescu.

Băsescu i-a ironizat aseară şi pe cei care îşi dau cu părerea despre scutul antirachetă. "S-a vorbit foarte mult de caracteristicile tehnice ale scutului, nu s-a vorbit de nicio caracteristică reală a scutului. Unui astfel de echipament nu i se pun datele tehnice, nu i se fac publice. Sigur că vor fi trei baterii de opt rachete, asta e adevărat, dar cât de lungă va fi raza de acţiune...ce se ştie însă precis: vor fi rachete care vor distruge alte rachete cinetic, deci prin lovitură, nu cu încărcătură nucleară, nu cu nimic. Foarte mulţi au vorbit că sunt rachete cu rază scurtă, că sunt împotriva rachetelor de rază medie, este deja o exagerare să vorbeşti despre caracteristici atâta timp cât obiectivul SUA este ca acest element de scut care se amplasează în România să fie amplasat cândva în scutul NATO. Am auzit la televizor şi pe cineva care spunea, păi dacă le pui la Slatina şi au 100 de km rază de acţiune nu aperi nici Bucureştiul, ori rachetele astea trebuie să apere Bulgaria, Turcia şi Marea Neagră, tot teritoriul României, deci...", a spus şeful statului.

El a arătat că rachetele care se vor amplasa în România vor fi o variantă modernizată a ceea ce armata SUA foloseşte deja şi a dat asigurări că acestea vor fi suficient de puternice cât să apere "întreaga regiune". "Un lucru pe care trebuie să-l ştim e că modelul de rachetă care se va amplasa în România este acum în laboratoare. Deci testarea primelor rachete se va face undeva în toamna acestui an, deci nu putem discuta despre caracteristici în momentul de faţă, iar cine se aventurează să le dea caracteristici, ce rază de acţiune, e cel puţin naiv. (...) Rachetele care se amplasează în România sunt în uz, sunt generaţia care e acum în funcţiune, dar în România se va amplasa o variantă modernizată", a subliniat Băsescu.

El a abordat şi subiecte economice, spunând că în urma încheierii primului Acord cu FMI România se află pe o "platformă sigură", de unde îşi poate relua creşterea economică sau, dacă criza va reveni aşa cum "anticipează" unii analişti, îi poate face faţă. Şeful statului a fost întrebat dacă România are "motive de bucurie" în urma încheierii Acordului cu FMI, acesta răspunzând afirmativ. "Nu mai suntem în riscul de derapaj economic. România a fost stabilizată macroeconomic", a precizat Băsescu.

Preşedintele a spus că toţi parametrii sunt îmbunătăţiţi "ceea ce ne face să fim pregătiţi dacă va fi o nouă izbucnire a crizei". "Suntem pe o platformă sigură de pe care ne putem relua creşterea economică sau, dacă, aşa cum analiştii deja încep să anticipeze, este posibilă o revenire a crizei, suntem pregăţi de data aceasta să-i facem faţă", a explicat Băsescu, la postul public de televiziune. El a spus că nu trebuie modificată valoarea CAS-ului, acest lucru fiind cunoscut şi de premierul Emil Boc, însă Guvernul a avut "abordări politice", spre deosebire de el, care "nu mai crede în politicieni" şi are o abordare tehnică.


×
Subiecte în articol: basescu constanta anaf