x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu către sinistraţi: "De ce v-aţi făcut case aici, măi, oameni buni?"

Băsescu către sinistraţi: "De ce v-aţi făcut case aici, măi, oameni buni?"

02 Iul 2010   •   00:00
Băsescu către sinistraţi: "De ce v-aţi făcut case aici, măi, oameni buni?"
Sursa foto: /NewsIn

"De ce v-aţi făcut case aici, măi, oameni buni?", i-a întrebat Traian Băsescu pe localnicii afectaţi de inundaţii la Pătrăuţi. Şeful statului a inspectat câteva case inundate, s-a interesat dacă oamenii au unde să stea noaptea, dacă au apă de băut şi alimente. De asemeni, Traian Băsescu i-a asigurat pe localnici că statul îi va ajuta la reconstrucţia caselor: "Statul va face tot posibilul să vă asigure materiale de construcţie. La construcţie, vă ajutaţi unul pe altul, sunt meseriaşi în sat...", a spus Băsescu.

17:00: Băsescu, întâmpinat la Dorohoi de sinistraţi în lacrimi

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, vineri după-amiază, în jurul orei 17.00, în municipiul Dorohoi, grav afectat de inundaţii, fiind întâmpinat de oameni care au început să plângă şi să strige că nu mai au nimic.
Băsescu a ajuns la Dorohoi însoţit de miniştrii Elena Udrea şi Gabriel Oprea.

Şeful statului a mers la câteva case din municipiul Dorohoi grav afectate de revărsarea apelor, iar la vederea acestuia oamenii au început să plângă şi i-au strigat că nu mai au nimic şi că nu au bani să îşi construiască noi locuinţe.

O femeie în vârstă a cărei casă a fost vizitată de preşedinte i-a strigat acestuia să nu mai taie pensiile şi alocaţiile, preşedintele răspunzându-i că nu s-au tăiat pensiile şi întrebând-o ce pensie are. Femeia i-a spus că are o pensie de 300 de lei, iar preşedintele a întrebat-o câţi ani a muncit. Femeia a răspuns că a muncit 12 ani, şeful statului replicând: "cam puţin pentru o viaţă de om".

Un alt localnic i-a cerut preşedintelui să îl ajute şi să îi dea o casă, iar acesta a răspuns: "Cine vă promite că vă face trei case minte. Haideţi să facem una".


15.30: Băsescu a ajuns la Dorneşti, unde inspectează un pod afectat de viituri

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, vineri, în jurul orei 15.30, în localitea suceveană Dorneşti, unde inspectează podul rutier de pe DN 17 A, Rădăuţi-Siret, unde a cedat un pilon şi unde se lucrează pentru devierea cursului râului Suceava, astfel încât să se poată lucra la pilonul afectat.

Băsescu este însoţit de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea şi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Şeful statului urmează să meargă în zona localităţii Dorneşti, unde 300 de case au fost inundate de apele râului Suceava.

Circulaţia pe DN 17A între Rădăuţi şi Siret a fost închisă, marţi seară, şi deviată pe un traseu ocolitor, după ce un pilon al podului peste râul Suceava din comuna Dorneşti a cedat. Circulaţia dinspre Siret spre Rădăuţi a fost deviată pe ruta Ratoş - Bălcăuţi - Iacobeşti - Milişăuţi, până la remedierea problemei.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a contractat deja un expert în construcţii, pentru a evalua pagubele şi pentru a lua măsurile care se impun.


14:30
: Preşedintele Traian Băsescu a ajuns în localitatea suceveană Pătrăuţi

În localitatea suceveană Pătrăuţi, care a fost grav afectată de inundaţii şi unde zeci de persoane au rămas fără case, s-a aflat, marţi după-amiază, şi premierul Emil Boc, care a vizitat două familii ale căror case au fost grav afectate de viituri. În timpul vizitei premierului, unei femei din localitatea suceveană a cărei casă a fost grav afectată de inundaţii i s-a făcut rău. În timp ce vorbea cu Boc, venit să evalueze pagubele inundaţiilor, femeii i s-a făcut rău. Ea a fost ţinută să nu cadă de către premier, care a cerut să i se dea apă femeii.

Potrivit autorităţilor locale, în comuna suceveană Pătrăuţi cinci case au fost distruse total de ape, 12 au fost distruse parţial, iar o fermă zootehnică a fost distrusă în proporţie de 50%. De asemenea, au fost distruşi 20 de kilometri de drum comunal. Un număr de 45 de persoane sinistrate, între care 17 copii, care au rămas fără case sunt cazaţi la şcoala şi grădiniţa din localitate.

Primarul comunei, Dragoş Jureschi, a spus că marele noroc a fost că viiturile nu au venit pe timpul nopţii, pentru că în mod cert ar fi existat victime. Viitura a luat cu totul o casă a unei femei din Pătrăuţi, Lucia Huzuleac, care are doi copii, o rudă a acesteia spunându-i premierului că speră ca vizita acestuia în Pătrăuţi să nu rămână doar la nivel de imagini de televiziune, ci să fie făcute demersuri pentru a-i fi repartizat teren într-o zonă neinundabilă, în scopul construirii unei noi locuinţe.





×
Subiecte în articol: observator