x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu dojeneşte magistraţii: Din 110 milioane, aţi cheltuit doar unul!

Băsescu dojeneşte magistraţii: Din 110 milioane, aţi cheltuit doar unul!

26 Feb 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu le-a reproşat, astăzi, judecătorilor şi procurorilor, că nu au reuşit să cheltuiască decât un milion de dolari din cele 110 milioane puse la dispoziţie din fonduri externe pentru reformarea sistemului judiciar. Şeful statului le-a recomandat să vină cu proiecte pentru absorbţia acestor fonduri necesare pentru buna adminstrare a justiţiei, sugerând membrilor CSM să nu se mai plângă că nu sunt bani pentru realizarea reformelor în domeniu.



Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îşi stabileşte joi strategia pentru a pune în aplicare recomandările Comisiei Europene, din raportul pe Justiţie prezentat la începutul lunii. Membrii CSM vor lua în discuţie şi revocarea din funcţie a generalului Dan Voinea. Venit la şedinţa CSM, pentru a le vorbi magistraţilor despre responsabilităţile ce revin Consiliului pentru ridicarea monitorizării CE pe justiţie, preşedintele Traian Băsescu le-a atras atenţia că au la dispoziţie 110 milioane de dolari din fonduri externe pentru a implementa o serie de proiecte necesare pentru eficientizarea administrării justiţiei. "De multe ori se vorbeşte de lipsă de fonduri. Domnilor judecători şi procurori, aveţi 110 milioane de dolari la dispoziţie, s-a cheltuit un milion de dolari în doi ani, creditul de la Banca Euruopeană de Investiţii care vă stă la dispoziţie proiectelor de amenajare a instanţelor cu echipamentele de care aveţi nevoie, şi dumneavoastră şi Ministerului", le-a spus Băsescu magistraţilor. Preşedintele a mai arătat că de vreme ce în agricultură se pot accesa bani europeni pe proiecte, oameni cu pregătirea şi calificarea magistraţilor nu ar trebui să întâmpine probleme în acest sens. "Aici să spunem că nu avem resurse este, după părerea mea, eronat şi dacă cerem unui agricultor să-şi facă proiect finanţabil şi agricultorul ăla reuşeşte să-şi facă un proiect, oare oameni cu pregătire de judecători, de procurori, de ce au probleme să realizeze aceste proiecte de atragere a fondurilor? Probabil că trebuie apăsat puţin pe aceste programe de proiecte pentru că banii sunt, cheltuiţi-i! În favoarea sistemului", le-a mai recomandat şeful statului.Preşedintele a mai vorbit şi despre unificarea practicii judiciare unde magistraţii ar trebui să conlucreze cu membrii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Alte trei obiective precizate de Traian Băsescu pentru CSM ar consta în adoptarea unei strategii de resurse umane, în urma pensionărilor, întărirea inspecţiei judiciare, prin elaborarea rapidă a unei noi proceduri "credibile" de selectare a inspectorilor şi publicarea tututor hotărârilor judecătoreşti pe paginile de internet. "CSM îşi va realiza obligaţiile fie că vorbim de cele legate de modernizarea sistemului de inspecţie sau de găsirea unui nou mod de recrutare a inspectorilor", a declarat Băsescu, după ieşirea de la discuţiile cu magistraţii acestei instituţii. Optimist s-a arătat şeful statului şi faţă de unificarea practicilor judiciare, un alt domeniu pus sub semnul întrebării în raportul Comisiei Europene.

Valul mare de pensionări, pus pe seama atacului generalizat asuprasistemului judiciar
Băsescu a avertizat că cea mai mare problemă cu care se va confrunta CSM este infuzia de sânge proaspăt în rândul magistraţilor. "Rămânem cu o mare problemă în ceea ce priveşte personalul pentru că un foarte mare număr de judecăori şi procurori se pensionează. Este pentru prima dată când numărul lor scade deşi în sistem intră anual peste 200 de magistraţi", a atras atenţia şeful statului. În opinia lui Băsescu, acest reflux de personal este datorat atmosferei de presiune creată prin atacarea generalizată a sistemului pentru cazuri care nu plac nimănui. "Distribuirea oprobiului la nivel generalizat îi face pe unii să-şi părăsească meseria prin pensionare", a mai spus Băsescu. El a cerut celor care "au făcut o pasiune din a blama sisteme şi a atribui lucruri rele celor care nu le fac" să mai reflecteze puţin înainte de a emite astfel de consideraţii. De altfel, preşedintele a lăsat să se înţeleagă că şi presa are partea sa de vină în favorizarea acestei stări de lucruri.

Presa, acuzată că discută fără să cunoscă situaţia din justiţie

"A fost o discuţie deschisă, dar exact pentru a vă diminua plăcerea de a discuta despre sistem am decis să continuăm fără presă. Dumneavoastră discutaţi şi comentaţi fără să cunoaşteţi, de regulă, problematica. Am convingerea că disvcuţia unor lucruri sensibile cu prezenţa presei fără ca presa să înţeleagă ar fi fost un nou blat", a explicat Băsescu motivul pentru care nu a permis prezenţa jurnaliştilor la discuţiile purtate cu reprezentanţii CSM.
Sosirea preşedintelui a fost şi motivul pentru care şedinţa a fost amânată cu aproximativ o oră şi jumătate, aceasta fiind deschisă în jurul orei 11:30. Înainte de a continua discuţia cu membrii CSM, Preşedintele Traian Băsescu a invitat presa afară din sală.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: basescu romania