Lovitură de teatru în timpul vizitei lui Traian Băsescu în Israel. Elan Schwartzenberg, căutat de procurorii DNA, a apărut în public, la o manifestare inclusă în programul preşedintelui român. Aşadar, rolurile s-au inversat: Elan, urmărit de autorităţile statului român, îl urmăreşte pe şeful statului în străinătate, căutând o comunicare cu acesta. Întâlnirea nu a avut loc luni dimineaţa, din cauza schimbării programului lui Băsescu în ultimul moment. În delegaţie este inclusă şi o echipă SRI, condusă de George Maior, directorul serviciului. Omul de afaceri româno-israelian este considerat un personaj cheie în dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, demis de la conducerea ANAF. Între Blejnar şi Schwartzenberg erau strânse legături şi procurorii vor să avanseze cercetările asupra unor infracţiuni grave de care sunt bănuiţi cei trei. Elan a fost căutat de DNA în Israel, dar citarea lui legală nu s-a produs, negăsindu-se un domiciliu al acestuia. Apariţia lui surprinzătoare lasă loc multor speculaţii, făcându-se conexiuni între afacerile lui cu petrol şi recentul scandal Băsescu-Gazprom. Elan Schwartzenberg ar fi renunţat la cetăţenia română şi, fiind doar cetăţean israelian, este sub protecţia legilor care fac practic imposibilă extrădarea lui. Elan şi Marta sunt stânjenitori pentru anchetarea lui Blejnar, personaj cu multiple conexiuni la Cotroceni, inclusiv cu Traian Băsescu şi cu şeful Comunităţii de Informaţii, Adrian Moldovan, care este naşul de cununie al fostului şef al ANAF.
Prezenţa lui Elan Scwartzenberg la mormântul lui Theodor Herzl din Cimitirul Eroilor, unde urma să-şi facă apariţia şi preşedintele Traian Băsescu, pare a fi un ritual al cetăţenilor israelieni care fug de autorităţile române. Schwartzenberg a fugit în Israel după ce a fost căutat de procurori pentru a fi audiat în legătură cu mai multe infracţiuni, dar şi pentru a da declaraţii în dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta, fost consilier al lui Sorin Blejnar, fost şef al ANAF. Spuneam că pare un ritual, pentru că în 2001, Shimon Naor, un om de afaceri israelian, a participat la o întâlnire cu premierul de atunci Adrian Năstase. Naor, care afirmase public că între 1993 şi 1999 a intermediat peste 80 de transporturi cu armament românesc, a fost condamnat la închisoare pentru trafic de armament, dar a reuşit să fugă din România. La acea întâlnire cu fostul premier a mai participat şi Sorin Beraru, condamnat pentru fraudă în privatizarea SC Ci-Co SA, afacere în care a fost ajutat de înalţi funcţionari români. Beraru, pe numele real Shmuel Bergovici, a fugit din România.
Troica Sorin-Elan-Codruţ
Elan Scwartzenberg era prieten foarte bun atât cu fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, cât şi cu Codruţ Marta, consilierul celui din urmă, cu care mergea la vânătoare în Africa sau făceau băi de soare pe iahturi în Monaco. Codruţ Alexandru Marta a fost omul care ştia toate încrengăturile de afaceri ale şefului său, Sorin Blejnar, dar şi pe cele ale prietenului şi naşului său, Elan Schwartzenberg. Sorin Blejnar şi Codruţ Marta sunt născuţi în Săvârşin, judeţul Arad, au fost colegi de şcoală şi apoi au studiat Ştiinţe Economice la Universitatea de Vest din Timişoara. Când Blejnar a ajuns preşedintele ANAF, l-a numit pe Marta şef de cabinet. Slujba la cabinetul lui Sorin Blejnar l-a transformat pe Marta într-un prosper om de afaceri, dar şi într-un personaj demn de filmele cu mafioţi italieni. El este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat cu ramificaţii internaţionale. Numele celor doi, Blejnar şi Marta, apar în celebrul dosar “Motorina”, în care statul a fost prejudiciat cu suma de 22 de milioane de lei. Cei doi sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Stenogramele convorbirilor arată că legăturile lui Blejnar cu preşedintele Traian Băsescu nu numai că existau, dar erau de notorietate în cercul celor doi. Şi aceasta chiar dacă preşedintele Traian Băsescu declara, aşa cum am precizat, că nu îl cunoaşte pe Blejnar. Pe filiera Marta-Blejnar, firele duc şi la Palatul Cotroceni, acolo unde şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii, Dan Moldoveanu, este naşul cuplului Blejnar-Buzabrici. De asemenea, consilierul general Horaţiu Ţica, personaj cu o avere considerabilă, supranumit naşul PUZ-urilor în Bucureşti şi fost coleg de liceu şi prieten, în celula de bază Blejnar-Marta, este căsătorit cu şefa de cabinet din primărie a lui Băsescu, pe vremea când acesta era primar general al Capitalei.
Un pion mult prea important
Marta a dispărut pe 21 mai 2012 de lângă sediul televiziunii Realitatea TV din Bucureşti, patronată atunci de Schwartzenberg. În acea zi şi-a lăsat telefoanele în maşină şi i-a cerut şoferului său să se plimbe prin oraş. Ultima persoană cu care s-ar fi întâlnit a fost Schwartzenberg. Interesant, dispariţia lui Marta a fost anunţată pe 25 mai de soţia sa, Andreea Marta. Ulterior, ea a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzată că ar fi condus o reţea de prostituate de lux pentru clienţii cu dare de mână. După alte trei zile, ofiţerii de la Direcţia de Investigaţii Criminale coordonaţi de un procuror de la Parchetul General au audiat zeci de persoane, printre care Sorin Blejnar, dar şi Elan Schwartzenberg. Dispariţia este cu atât mai suspectă cu cât era cercetat penal, alături de şeful şi prietenul său de o viaţă, Sorin Blejnar, pentru instigare la evaziune fiscală. E neclar şi de ce soţia i-a anunţat dispariţia abia peste patru zile. Blejnar şi Schwartzenberg au luat masa împreună la un restaurant din centrul Capitalei la o zi după ce Marta nu a mai fost văzut de nimeni.
Momentan, Codruţ Marta este de negăsit, iar Blejnar este trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru favorizarea infractorului. Preşedintele Traian Băsescu a declarat în martie 2011 că nu-l cunoaşte pe Blejnar, dar preşedintele a fost interceptat telefonic când primea informări de la Blejnar. În cazul Marta, autorităţile române au mai multe variante în legătură cu dispariţia acestuia: fie ar fi fost ucis la comanda unui grup de interese, fie ar fi fugit din ţară din cauza dosarelor de la DNA şi DIICOT care-l vizau. Tatăl lui Codruţ Marta a declarat într-un interviu acordat pentru Jurnalul Naţional că are impresia că “s-a întâmplat ceva mult mai grav decât o fugă sau o răpire”.