x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, membrilor Comisiei de la Veneţia: Guvernul şi majoritatea parlamentară au comis "un lanţ de abuzuri"

Băsescu, membrilor Comisiei de la Veneţia: Guvernul şi majoritatea parlamentară au comis "un lanţ de abuzuri"

10 Sep 2012   •   12:26
Băsescu, membrilor Comisiei de la Veneţia: Guvernul şi majoritatea parlamentară au comis "un lanţ de abuzuri"
UPDATE 15:15 - Presedinele Traian Basescu i-a primit, astazi, la Palatul Cotroceni, pe reprezentantii Comisiei de la Venetia. Seful statului le-a comunicat oficialilor Comisiei ca Guvernul Romaniei si majoritatea parlamentara au facut mai multe abuzuri.

"Din cate stiu, vi s-a cerut de catre Comisia Europeana sa faceti aceasta analiza referitoare la activitatea constitutionala din Romania, din ultimele doua luni, si la felul in care institutiile din Romania respecta Constitutia. Suntem la dispozitia dvs pentru orice informatie doriti sau pentru orice fel de discutie cu privire la evenimentele din Romania", a afirmat Basescu, in debutul intrevederii de la Palatul Cotroceni.

"Prima concluzie este ca, intr-un fel sau altul, institutiile romane rezista la presiunile politice. In cele din urma, institutiile din Romania au reusit sa stea in interiorul misiunii fiecareia, fie ca vorbim de Curtea Constitutionala sau de procurorul general sau de DNA. Si acesta este un motiv de satisfactie pentru mine. Nu am fost surprins pentru ca eu cunosc evolutiile institutiilor romanesti din ultimii opt ani. Pe de alta parte, concluzia mea este ca in acest moment Romania are institutii capabile sa reziste presiunilor politice. Aceste evenimente ne-au dat oportunitatea sa vedem aceasta realitate, fie ca este o surpriza pentru multi oameni sau ca este o confirmare a faptului ca Romania este un stat de drept, in care institutiile pot actiona in cazul in care au loc abuzuri politice", a explicat presedintele, potrivit Agerpres.

El a mai spus ca o parte a institutiilor politice din Romania, cum ar fi guvernul si majoritatea parlamentara, au comis un "lant de abuzuri", dand drept exemplu emiterea unor ordonante de urgenta menite sa blocheze capacitatea CCR de a reactiona la "abuzurile constitutionale" care au fost decise in Parlament.

"Astfel de actiuni s-au intamplat in perioada dintre 3 - 6 iulie si parte dintre ele au fost corectate mai tarziu de catre diferite institutii ale statului, inclusiv de catre Curtea Constitutionala", a mai spus Basescu.

Premierul Victor Ponta a declarat ca se va intalni si el in cursul acestei zile cu delegatia Comisiei. Si ministrul de externe, Titus Corlatean, va avea o intrevedere cu cei cinci membri ai Comisiei de la Venetia.
......................................

Presedintele Traian Basescu va primi, astazi, o delegatie de experti ai Comisiei de la Venetia. Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului se va intalni la Palatul Cotroceni cu experti ai Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia).

"O delegatie a Comisiei de la Venetia va vizita Bucurestiul, in vederea elaborarii unei opinii referitoare la situatia constitutionala din Romania si a ordonantelor de urgenta ale Guvernului (roman - n.r.) cu privire la modificarile Legii Curtii Constitutionale si ale Legii referendumului in Romania", se precizeaza pe site-ul oficial al Comisiei de la Venetia.

Potrivit site-ului Administratiei Prezidentiale, intalnirea va avea loc la ora 14:30.

×