Unii politicieni populisti au inceput sa se pregateasca de campanie, a declarat ieri presedintele Traian Basescu la intalnirea de la Cotroceni cu delegatiile FMI, CE si BM. "Problema este, din ce am observat in ultimele zile, ca unii politicieni populisti au inceput sa se pregateasca de campanie. Nu, Romania trebuie sa ramana serioasa. Acesta este mesajul meu catre dumneavoastra", a spus Basescu. Seful statului a mai adaugat ca tara noastra a iesit din criza relativ mai rapid fata de alte tari care inca se lupta cu o recesiune prelungita, in vreme ce nivelul redus al datoriei publice face ca Romania sa aiba "o sansa uriasa pe viitor".
Basescu a amintit si de problema reducerii pierderilor intreprinderilor de stat, pe care Romania trebuie sa o rezolve pana la finele anului.
Intr-o declaratie ulterioara, presedintele a anuntat ca din discutiile cu FMI a reiesit ca toate obiectivele pentru cea de-a doua revizuire a acordului au fost atinse, iar Romania a inceput sa devina competitiva prin mentinerea deficitului de cont curent sub 5%. In acest context, avand in vedere si ca Romania a reluat cresterea economica, se va lua in calcul reducerea numarului taxelor in viitor.
Pana atunci insa, seful statului a insistat asupra mesajului de responsabilitate a politicienilor in viitorul context electoral. "Vreau sa se stie ca nu este de tolerat nici un fel de populism. Situatia in jurul nostru, in UE, este fragila, deci e fragila si in Romania. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice si ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au facut romanii in 2010 si mai ales in 2011", a avertizat Basescu.
Presedintele a criticat declaratiile din ultimele zile ale "politicienilor care nu au avut curaj sa anunte o masura de austeritate", dar care acum, populist, anunta mariri de salarii pentru 2012. Declaratiile presedintelui vin in contextul in care deputatul Adrian Nitu (PDL), vicepresedintele la Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, declara vineri ca, din discutiile cu reprezentantii Finantelor, a reiesit ca acestia vor propune majorarea salariilor bugetarilor in trei transe, incepand chiar din luna octombrie a acestui an, fiecare astfel de transa urmand a fi de cate 5%. Informatiile au fost ulterior infirmate.
De asemenea, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a tot declarat saptamana trecuta ca bugetarii isi vor recupera pierderile de salarii. Nici ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, nu s-a lasat mai prejos si a anuntat recent ca pensiile vor creste cu o rata mai mare decat inflatia din 2012. Primul politician care a vorbit insa despre marirea salariilor si pensiilor in 2012, chiar de la 1 ianuarie, a fost chiar premierul Emil Boc, in luna mai. El anunta atunci ca, in functie de cresterea economica, maririle vor duce la revenirea salariilor la nivelul din 2009. De asemenea, tot la capitolul populism, saptamana trecuta, Guvernul a aprobat un memorandum care consfinteste infiintarea "cosului de solidaritate", cu alimente "la cel mai scazut pret" pentru pensionari.
Cu toate acestea, FMI a redus usor prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012 de la 3,9% la 3,7% si a mentinut estimarea pentru acest an, scrie Mediafax, care citeaza surse guvernamentale.
Rezultatele evaluarii vor fi prezentate de FMI astazi, intr-o conferinta de presa. Romania a semnat in luna martie un acord de tip preventiv cu FMI, in valoare de 3,5 miliarde de euro. La acesta se adauga 1,4 miliarde de euro, tinuti tot preventiv la dispozitia tarii noastre de UE.