Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că schimbarea frontierelor în regiune nu este exclusă, deşi nu reprezintă un risc pentru România.
'Noi nu suntem într-un astfel de risc, dar schimbarea frontierelor în regiune nu este exclusă şi poate cei care m-au blamat când am spus 'Marea Neagră, lac rusesc' acum, după ce văd Crimeea luată, îmi vor da şi dreptate. Pentru că asta pare a fi devenit Marea Neagră după ce are în jurul ei o salbă de conflicte îngheţate şi, în plus, Crimeea smulsă din teritoriul Ucrainei şi anexată la Federaţia Rusă', a afirmat Băsescu la dezbaterea organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, citat de Agerpres.
El a adăugat că expresia pe care a folosit-o 'defineşte o realitate, nu o realitate politică, dar o realitate militară'. 'În momentul de faţă, în Marea Neagră, Federaţia Rusă face ce vrea prin dispunerea resurselor militare', a susţinut Băsescu.
Potrivit preşedintelui, riscuri sunt pentru Transnistria, dar 'Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării'.
'Văd că Putin se uită cu cel mai mare jind, dacă privim în istoria Federaţiei şi istoria Imperiului Rus, se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odessa şi către gurile Dunării, către această zonă, nu ştiu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliaţii noştri. Sper să nu se întâmple, dar în mod categoric aceste riscuri există', a subliniat Traian Băsescu.
În context, el a spus că măsurile care s-au luat au vrut să fie un semnal că lumea civilizată nu acceptă modul în care se manifestă Federaţia Rusă şi preşedintele Putin, 'a fost şi este o agresiune la adresa Ucrainei'.
'Eu cred că vor mai urma acte de agresiune, nu împotriva statelor membre NATO, dar acolo unde NATO nu există, pentru Putin nimic nu există. Şi există, după comportamentul pe care îl are acum, îmi permit să gândesc că în gândirea preşedintelui Putin există bunul plac al domniei sale. Şi de aceea sunt îngrijorat de evoluţiile viitoare, chiar dacă nu există un pericol direct de agresiune la adresa României, la adresa unui stat baltic sau la adresa Poloniei', a afirmat Băsescu.
În opinia sa, 'există o îngrijorare profundă că după 1968 este prima dată când în Europa se petrece invadarea şi anexarea teritoriului unui alt stat la un alt stat prin forţă sau prin ameninţare cu forţa'.
Îngrijorarea este, a adăugat şeful statului, că după comportamentul Federaţiei Ruse, 'nimeni în momentul de faţă nu exclude paşi următori, care să vizeze Transnistria, sau Moldova, sau Estul Ucrainei, sau Odessa'.
'Dacă mă întrebaţi pe mine, şi asta am susţinut în discuţii la Bruxelles, Federaţia Rusă nu va invada estul Ucrainei, dar îl va controla prin oamenii care vor fi numiţi în administraţie, pentru că nu are niciun rost să rupă Ucraina. Au nevoie de voturile celor din est pentru a alege un om pe placul lor la funcţia de preşedinte pe 25 mai', a opinat Băsescu.