x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu vrea ca şeful DNA şi procurorul general să fie selectaţi de CSM

Băsescu vrea ca şeful DNA şi procurorul general să fie selectaţi de CSM

25 Ian 2013   •   16:40
Băsescu vrea ca şeful DNA şi procurorul general să fie selectaţi de CSM
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu a propus ca şefii DNA şi Parchetului General să fie selectaţi de Consiliul Superior al Magistraturii,  ca soluţie pentru ieşirea din blocaj. Iniţial, şeful statului avansase ideea de creare a unei comisii formate din reprezentanţi ai Preşedinţiei, CSM şi Ministerul Justiţiei.

Astăzi, Băsescu a declarat că ar trebui să se acorde încredere CSM, iar preşedintele şi ministrul Justiţiei să accepte respectivele propuneri.

"Soluţia pentru ieşirea din blocaj ar fi ca CSM să facă propunerile. Eu mă angajez să accept propunerile", le-a spus Băsescu, în avion, jurnaliştilor care fac parte din delegaţia ce îl însoţeşte în deplasarea spre America Latină. El şi-a motivat propunerea prin faptul că CSM este cel care va trebui să supravegheze activitatea procurorilor care vor conduce Parchetul General şi DNA.

Mai mult, Traian Băsescu este de părere că această soluţie ar putea fi extinsă şi în cazul numirilor adjuncţilor şi a şefilor de secţii. "CSM garantează neutralitatea procesului şi depolitizarea", a spus preşedintele, potrivit Agerpres.

Legat de refuzul privind primele propuneri făcute de ministrul Justiţiei pentru cele două funcţii, preşedintele a precizat că nu a fost convins de cei doi nominalizaţi. El a precizat că a avut o întâlnire cu Mona Pivniceru anterior înaintării numirilor, însă aceasta nu l-a convins că varianta sa este una bună.

Traian Băsescu a plecat astăzi spre America Latină unde va participa la lucrările Summitului Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) - Uniunea Europeană, la Santiago de Chile. De asemenea, şeful statului va efectua o vizită oficială în Republica Peru.

×