x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bătrânii se împrumută şi 15 lei de la CAR

Bătrânii se împrumută şi 15 lei de la CAR

de Dan Radu    |    27 Noi 2015   •   18:40
Bătrânii se împrumută şi 15 lei de la CAR
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Rămaşi singuri şi cu pensii care nu le pot acoperi nevoile, pensionarii ajung la Casele de Ajutor Reciproc cu cereri de împrumut care să le permită existenţa de pe o zi pe alta. Şi salariaţii se îngrămădesc la împrumuturi de urgenţă.

Numărul bătrânilor care solicită împrumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a crescut cu peste 15%, anul acesta, faţă de anul trecut, spune preşedin¬tele CARP Omenia, Gheorghe Chioaru. Anual, instituţia acordă aproximativ 14.000 de împrumuturi rambursabile. Chioaru spune că situaţia bătrânilor devine din ce în ce mai dificilă, o dovadă fiind şi sumele din ce în ce mai mici care sunt solicitate ca împru¬muturi de urgenţă. „Am avut o persoană care a cerut un împrumut de 15 lei. Se cer şi 30 de lei, şi 50 de lei. Împru¬muturile curente se învârt în jurul sumei de 200 de lei”, spune Chioaru. Numărul de cereri creşte în special în pragul iernii, când bătrânii trebuie să cumpere lemne pentru încăl¬zire. Împrumuturile de urgenţă pot fi returnate în şase luni.

Peste 600.000 de clienţi la CAR
Împrumuturile de la CAR au devenit o practică frecventă şi în rândul salariaţilor. Potrivit unui raport al Uniunii Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor, în jur de 610.000 de membri ai Caselor de Ajutor Reciproc au luat împrumuturi în anul 2013, suma totală acor¬dată fiind de 780 de milioane de euro. Un sfert dintre cei care au cerut credite au fost membri nou-înscrişi. 5% din totalul celor care au solicitat împrumuturi au făcut-o pentru sume mici, care să poată fi restituite într-o lună, aşa-zisele împrumuturi de urgenţă, ce nu necesită un anumit cuantum al cotizaţiilor.

Pentru a fi mai vizibili, în special în faţa autorităţilor, membrii CARP Omenia au accesat fonduri europene pentru a dezvolta programe de advocacy.
 

×