Rămaşi singuri şi cu pensii care nu le pot acoperi nevoile, pensionarii ajung la Casele de Ajutor Reciproc cu cereri de împrumut care să le permită existenţa de pe o zi pe alta. Şi salariaţii se îngrămădesc la împrumuturi de urgenţă.
Numărul bătrânilor care solicită împrumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a crescut cu peste 15%, anul acesta, faţă de anul trecut, spune preşedin¬tele CARP Omenia, Gheorghe Chioaru. Anual, instituţia acordă aproximativ 14.000 de împrumuturi rambursabile. Chioaru spune că situaţia bătrânilor devine din ce în ce mai dificilă, o dovadă fiind şi sumele din ce în ce mai mici care sunt solicitate ca împru¬muturi de urgenţă. „Am avut o persoană care a cerut un împrumut de 15 lei. Se cer şi 30 de lei, şi 50 de lei. Împru¬muturile curente se învârt în jurul sumei de 200 de lei”, spune Chioaru. Numărul de cereri creşte în special în pragul iernii, când bătrânii trebuie să cumpere lemne pentru încăl¬zire. Împrumuturile de urgenţă pot fi returnate în şase luni.
Peste 600.000 de clienţi la CAR
Împrumuturile de la CAR au devenit o practică frecventă şi în rândul salariaţilor. Potrivit unui raport al Uniunii Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor, în jur de 610.000 de membri ai Caselor de Ajutor Reciproc au luat împrumuturi în anul 2013, suma totală acor¬dată fiind de 780 de milioane de euro. Un sfert dintre cei care au cerut credite au fost membri nou-înscrişi. 5% din totalul celor care au solicitat împrumuturi au făcut-o pentru sume mici, care să poată fi restituite într-o lună, aşa-zisele împrumuturi de urgenţă, ce nu necesită un anumit cuantum al cotizaţiilor.
Pentru a fi mai vizibili, în special în faţa autorităţilor, membrii CARP Omenia au accesat fonduri europene pentru a dezvolta programe de advocacy.