x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BBC: Poliția din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze

BBC: Poliția din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze

16 Dec 2013   •   12:52
BBC: Poliția din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze

Poliția metropolitană a efectuat o vizită într-o zonă rurală din Romania, cu scopul de a-i convinge pe locuitorii săraci să nu imigreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie, după anularea restricțiilor impuse românilor pe piața muncii britanice, relatează BBC News Online.

Potrivit BBC, Comisarul-șef Adrian Usher de la Barnet, în nordul Londrei, zona cu cei mai mulți români din Marea Britanie, mulți dintre ei romi, vrea să-i descurajeze pe români să plece în Marea Britanie dacă nu au un loc de muncă garantat, prezentându-le riscurile de a fi exploatați, scrie reporterul Paul Kenyon de la emisiunea BBC One Panorama. Kenyon a însoțit poliția în această vizită în Transilvania, iar reportajul pe care l-a realizat, ”The Romanians are Coming?” (Vin românii?), urmează să fie difuzat luni seara pe BBC One.

Usher a vizitat satul Apata din Carpați, după ce s-a constatat, în urma evacuării unor români care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, în iunie, că 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind în adăposturi improvizate proveneau din această localitate.

”Dacă veniți în Marea Britanie fără un loc de muncă, atunci vă veți confrunta cu riscul de a fi exploatați sau de a fi victimele unor infractori”, le-a spus el sătenilor.Situația românilor care imigrează a Londra este la fel de importantă ca cea a londonezilor, a adăugat comisarul. ”Nu sunt aici să comentez vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toți locuitorii Londrei, inclusiv persoanele care vin la Londra în căutarea unui loc de muncă”, a subliniat el.

Un locuitor, Alexandru, a declarat pentru BBC că aproximativ 400 de săteni ar fi plecat deja spre Londra. El a spus că vărul său este primul care s-a dus la Londra și că l-a urmat, după ce acesta i-a recomandat să se mute acolo. Alexandru a spus că a plecat pentru că este prea puțin de lucru în România, sătenii fiind pregătiți să trăiască în tabere în Marea Britanie, în speranța că se vor angaja să muncească la negru. El a adăugat că se pregătește să se întoarcă de Anul Nou la Cricklewood, în nordul Londrei, o zonă în care se află numeroși imigranți români.

”În pofida bunelor intenții, multe dintre persoanele pe care le-am întâlnit când am fost acolo ar putea deveni o povară pentru contribuabilul britanic”, scrie Kenyon.

Alt imigrant, Alex, a declarat că provine dintr-un mic sat de romi din zona Apata și că a muncit la negru în domeniul construcțiilor, la Cricklewood, timp de mai multe luni. El nu vorbește engleza, nu are vreo calificare, dar vrea să-și aducă soția și copiii în Marea Britanie. ”Am muncit trei zile pe proprietatea unei persoane. M-au dus cu mașina departe, nici nu știam unde mă aflam sau cum să vin înapoi. M-a luat el cu mașina”, a declarat Alex, care nu a fost plătit. El intenționează să muncească legal din ianuarie, după anularea restricțiilor pe piața muncii impuse românilor și bulgarilor.

×