Asistenta de serviciu i-a lăsat pe copii nesupravegheaţi cel puţin 15 minute
Florentina C., 35 de ani, asistenta de serviciu la salonul de Terapie Intensivă al Maternităţii Giuleşti în momentul producerii tragediei, a fost audiată de procurori în dosarul penal deschis pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.
Ea a spus autorităţilor judiciare că a lipsit numai două minute de lângă bebeluşi pentru a se duce la toaletă şi că de fapt ar fi şi lăsat pe cineva de veghe în locul ei.
Faptele o contrazic însă. Asistenta a lipsit între 15 şi 30 de minute, cam cât era nevoie ca focul mocnit să consume total oxigenul din încăperea cu bebeluşii, unde temperatura a ajuns până la 150 de grade Celsius, spun specialişti în incendii implicaţi în anchetă.
"Doi dintre primii trei bebeluşi victime au murit, potrivit medicilor legişti, din cauza lipsei de oxigen. Este clar că asistenta nu a fost o perioadă în salonul de reanimare. Cât a lipsit exact vom vedea pe camera de filmat care era instalată acolo. Am luat hardul cu totul şi cerem autorizaţie de percheziţie informatică pentru a vedea imaginile surprinse de cameră", ne-a declarat procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, structură care a preluat ancheta de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6.
În mod normal, asistenta nu avea voie să părăsească salonul de Terapie Intensivă nici o secundă fără a lăsa ca înlocuitor o altă asistentă.
Anchetatorii spun că iau în calcul toate pistele posibile şi că speră ca, până săptămâna viitoare, specialiştii din diverse domenii, chemaţi de procurori la cercetarea de la faţa locului, să poată da verdictul profesional.
"Este pentru prima oară când, la un caz aşa de complex ca acesta, am chemat la cercetarea de la faţa locului specialişti din mai multe domenii precum: Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, specialişti în incendii şi explozii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD INSEMEX) din Petroşani. Am chemat totodată specialişti de la Enel, de la EonGaz, dar şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pentru că, vedeţi, vreau să-mi spună despre aparatura din salon, despre incubatoare, dacă erau cu reviziile făcute, când. Nu vrem să existe nici o scăpare. În prima parte a fost o cercetare statică, azi a început cercetarea dinamică, pentru fiecare aparat medical în parte, pentru fiecare din cele 70 de prize, pentru instalaţia electrică în întregul ei, nu doar pentru improvizaţia de alimentare a aparatului de aer condiţionat", ne-a precizat Marius Iacob.
Ieri au fost audiaţi unii dintre părinţii bebeluşilor, dar şi tinerii de la firma de bodyguarzi cu care lucrează Maternitatea Giuleşti. "Ştim că în prima fază a fost o încercare de stingere a incendiului de către bodyguarzi, dar, de fapt, copiii au fost scoşi din salon de pompieri, care au fost anunţaţi la 18:36", ne-a precizat Marius Iacob. "Am ridicat toate ordinele emise de ministrul Sănătăţii, fişa postului pentru fiecare angajat al maternităţii şi vom stabili responsabilii. Ancheta le vizează pe toate persoanele din lanţul cauzal al tragediei, nu doar pe asistenta responsabilă pentru salonul de reanimare. Sunt indicii că este vorba despre o înlănţuire de nerespectare a îndatoririlor de serviciu de mai multe persoane", ne-a declarat şeful anchetatorilor, procurorul Marius Iacob. Printre acestea s-ar putea afla atât persoanele responsabile cu instalarea şi întreţinerea instalaţiei electrice, cât şi supervizorii lor.
"Pompierii au constatat o improvizaţie la instalaţia care alimentează aerul condiţionat, dar deocamdată nu putem spune exact dacă aceasta este şi cauza tragediei. Vă daţi seama, mai sunt de verificat cele 70 de prize, cele opt incubatoare", ne-a mai declarat procurorul Marius Iacob. Precizăm că aparatele de aer condiţionat au fost achiziţionate de la Expert Serv Company SRL, acţionar şi administrator fiind medicul Grigoroiu Mădălina Lidia, însă contractul maternităţii cu această firmă a expirat din decembrie 2008. Marius Iacob a subliniat ieri că aparatele de aer condiţionat din Maternitatea Giuleşti fuseseră verificate de o firmă specializată la data de 20 iulie.
Sursa citată a precizat pentru Jurnalul Naţional că speră ca săptămâna viitoare să treacă de la urmărirea penală in rem (pentru faptă) la urmărirea penală împotriva persoanelor care au comis infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă. Reamintim că în urma incendiului şi exploziei care au avut loc luni la Maternitatea Giuleşti din Capitală au murit patru bebeluşi şi alţi şapte se află în stare foarte gravă.
Citește pe Antena3.ro