x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Becali, Cioflină şi Babiuc, condamnaţi “la secret”. Înalta Curte nu a motivat sentinţa nici la şapte luni de la pronunţare

Becali, Cioflină şi Babiuc, condamnaţi “la secret”. Înalta Curte nu a motivat sentinţa nici la şapte luni de la pronunţare

10 Dec 2013   •   22:03
Becali, Cioflină şi Babiuc, condamnaţi “la secret”. Înalta Curte nu a motivat sentinţa nici la şapte luni de la pronunţare
Sursa foto: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

Apărătorul latifundiarului Gigi Becali acuză faptul că o serie de judecători ai ICCJ care l-au condamnat la 3 ani de închisoare pe Becali, alături de fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi generalul Dumitru Cioflină – în dosarul schimbului de terenuri de la MApN – nu au avut certificate ORNISS care să le fi permis să studieze un volum secret din dosar, care conţinea documente clasificate. Lumea Justiţiei aduce noi amănunte despre acest caz. Conform unei decizii anterioare a ICCJ, dar şi a unei decizii a Curţii Constituţionale, o hotărâre emisă de un judecător fără certificare ORNISS într-o cauză cu documente clasificate este nulă de drept. Chiar dacă Înalta Curte refuză să spună numele judecătorilor care deţin certificate ORNISS, care să le permită să aibă acces la documente clasificate, obstrucţionând astfel aflarea adevărului despre acest caz, un lucru este cert. A existat în “Dosarul MApN” un volum de documente clasificate, pe care se pare că unii judecători nu l-au văzut din pricina faptului că nu aveau certificat ORNISS. Acest dosar nu a fost prezentat apărării (avocaţilor lui Becali, Babiuc şi Cioflină) întrucât aceştia nu l-au văzut niciodată fizic, şi nici măcar nu a avut ştiinţă despre el, aflând despre acesta la luni de zile după condamnarea definitivă. Motivarea sentinţei nu este nici acum redactată, la peste şase luni de la pronunţare!

Existenţa acestui volum secret este confirmată practic de Înalta Curte, care prin adresa 142/CDC din 25.09.2013 semnată de judecătorul Iulian Dragomir care deţine temporar, cu delegaţie, funcţia de şef al Structurii de securitate a ICCJ a ţinut să-l convingă pe avocatul Cătălin Dancu motivând că pentru: “judecătorii Lucia Rog, Ana Maria Dascălu şi Ştefan Pistol pentru dosarul 8300/1/2011, vă comunicăm că au fost întreprinse demersuri de obţinere a certificatului de securitate/autorizaţie de acces la informaţiile clasificate, în conformitate cu dispoziţiile legale, pentru asigurarea respectării actelor normative care reglementează protecţia informaţiilor clasificate”. Este clar că fără un dosar cu documente clasificate nu ar fi fost nevoie de efectuarea de demersuri pentru obţinerea certificatelor ORNISS. Au fost demersurile făcute înainte sau după soluţia de la fond? Ori dacă fondul s-a judecat fără certificate ORNISS, adică fără acces la toate piesele dosarului, este evident că soluţia trebuia casată în recurs, cu trimitere la rejudecare, nu doar pentru acest neajuns, dar şi pentru faptul că apărarea nu a avut acces la volumul de documente clasificate, ceea ce face ca procesul să fie unul inechitabil. Punct de vedere absolut logic susţinut de Lumea Justiţiei.

Din informaţiile publicaţiei, în respectivul volum clasificat, s-ar afla o serie de acte emise de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) care a aprobat în 1997, sub semnătura fostului preşedinte al României Emil Constantinescu, schimbul de terenuri dintre MApN (care deţinea un teren al unei unităţi din Băneasa) şi Gigi Becali (care deţinea un teren în comuna Ştefăneşti), documente care prezentau schimbul ca fiind de natură strategică, pentru construirea unei baze militare în parteneriat cu forţe NATO. Dacă aceste documente sunt precum ştim (Lumeajustitiei.ro a prezentat în ediţia din 24 mai 2013 un document al CSAT pe această temă) lucrurile sunt foarte grave din punct de vedere judiciar, întrucât asta înseamnă că nu MApN a luat în fapt decizia schimbului de terenuri, ci acest fapt a fost urmarea unei strategii militare naţionale, în care nu importa diferenţele de valoare de pe piaţa imobiliară a terenurilor, cum s-a căznit DNA să demonstreze ca fiind prejudiciu al unor fapte de corupţie, ci valoarea strategică a amplasamentului din punct de vedere militar, chestiune care excede penalului.
Extrem de ciudat în acest caz, Înalta Curte refuză cu obstinaţie să comunice ce judecători au certificate ORNISS, în condiţiile în care o atare informaţie nu ar trebui să reprezinte un secret.
De acelaşi zid de secretomanie s-a lovit şi avocatul Cătălin Dancu, aşa cum am arătat mai sus.

Incredibil, dar adevărat, Gigi Becali stă azi în închisoare prin voinţa a doar trei judecători de la Înalta Curte ­ Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile şi Ionuţ Mihai Matei ­ care au considerat că Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină trebuie să fie condamnaţi!
În acest dosar, Gigi Becali a fost achitat la fond, în 2012, de Completul de 3 al ICCJ format din judecătorii Lucia Tatiana Rog, Ana Maria Dascălu şi Ştefan Pistol. Ciudat, la recursul declarat de DNA, Completul de 5 condus de Livia Stanciu l-a condamnat la 3 ani de închisoare la data de 20 mai 2013. Cu scorul de 3 – 2. Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile şi Ionuţ Mihai Matei au făcut decizia majoritară în sensul condamnării, în timp ce judecătorii Săndel Macavei şi Rodica Cosma au făcut opinie separată în sensul achitării. Deşi toţi cei opt judecători sunt egali în grad, de la aceeaşi instanţă, rezultă că cinci s-au pronunţat pentru achitare, în vreme ce doar trei pentru condamnare.
Amintim că din 20 mai 2013 şi până în prezent, adică de circa şapte luni, Completul de 5 condus de Livia Stanciu, preşedinta ICCJ, nu a motivat decizia de condamnare a lui Gigi Becali.

×